De Librije en Inter Scaldes wisselen van kop in nieuwe Lekker

Stuivertje wisselen aan de top, twee nieuwe top-10 noteringen en vier nieuwe binnenkomers in de top-100. Dat is de ietwat magere oogst van de nieuwste editie van de Lekker, de Nederlandse restaurantgids op tijdschriftformaat die dit jaar voor de veertigste keer verschijnt.

Mac van Dinther
Chef-kok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse van De Librije. Beeld anp
Chef-kok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse van De Librije.Beeld anp

De nieuwe nummer 1 van Lekker is restaurant de Librije in Zwolle van het echtpaar Jonnie en Thérèse Boer. Op nummer 2 staat dit jaar Inter Scaldes in Kruiningen van chef-kok Jannis Brevet. Vorig jaar was het precies andersom (en het jaar daarvoor stond de Librije op 1 en Inter Scaldes op 2).

Nieuw in de Lekker top-10 zijn Librije's Zusje in Amsterdam en Tribeca in Heeze. Zij komen met een flinke sprong de top-10 binnen. Librije's Zusje schiet omhoog van plaats 21 naar 6, Tribeca wipt van 20 naar 7. Als gevolg daarvan zijn de Bokkedoorns in Overveen en restaurant de Lindenhof in Giethoorn uit de top-10 gevallen. Zij staan nu op de plaatsen 11 en 13.

De crisis in de horeca is alweer een tijdje voorbij, het restaurantleven in Nederland bruist weer. Maar daar is in de Lekker weinig van te merken. Nieuwe restaurants hebben het moeilijk om door te dringen tot de top-100, die vooral bevolkt wordt door oude bekenden. De Lekker top-100 van 2018 kent slechts vier nieuwkomers (vorig jaar waren dat er nog zeven).

De Lekker top-100 2018 (tussen haakjes de plaats vorig jaar)

1. De Librije, Zwolle (2)
2. Inter Scaldes, Kruiningen (1)
3. Ciel Bleu, Amsterdam (7)
4. De Leest, Vaassen (3)
5. FG Restaurant, Rotterdam (6)
6. Librije’s Zusje, Amsterdam (21)
7. Tribeca, Heeze (20)
8. Joeila, Rotterdam (4)
9. De Lindehof, Nuenen (10)
10. Beluga loves you, Maastricht (5)

De hoogste nieuwe binnenkomer is The White Room, het restaurant van het Krasnapolskyhotel in Amsterdam dat opereert onder auspiciën van driesterrenkok Jacob-Jan Boerma uit Vaasen (die met zijn eigen restaurant De Leest op plaats 4 staat). The White Room komt binnen op 62. Zout&Citroen in Oosterhout is nieuw op plaats 83, Vista in Willemstad reikt tot plaats 95. De Loohoeve in Schoonloo komt met de hakken over de sloot de top binnen, op plaats 100.

Opvallend is de opmars van restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk dat 31 plaatsen stijgt, van 100 naar 69. Andere sterke stijgers zijn Le Restaurant in Amsterdam (van 44 naar 37), Perceel in Capelle aan de IJssel (van 68 naar 61) en FG Foodlabs in Rotterdam (van 90 naar 80).

Verliezers zijn er ook. In de top moet Beluga loves you van chef-kok Hans van Wolde vijf plaatsen inleveren; hij gaat van 5 naar 10. Ook La Rive, het restaurant van het Amsterdamse Amstelhotel, moet terrein prijsgeven. Het restaurant dat vorig jaar ook al zijn Michelinster verloor, zakt van 12 naar 18.

Ron Gastrobar, van de Amsterdamse kok-ondernemer Ron Blaauw levert vijf plaatsen in en zakt van 23 naar 28. De grootste daler is 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht dat negen plaatsen gezakt is naar 89.

Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia in hun restaurant Inter Scaldes, de nummer twee van de lijst Beeld anp
Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia in hun restaurant Inter Scaldes, de nummer twee van de lijstBeeld anp

'Ik denk dat er in de keuken nu iemand wordt gewaterboard'
Recensent Mac van Dinther eet heel duur bij Ciel Bleu in Amsterdam.

Zwolle lonkt naar Amsterdam
Recensent Mac van Dinther bezoekt het Amsterdamse Zusje van De Librije.

Reuring zit bij FG meer rond dan op het bord
Mac eet uit bij tweesterrenrestaurant FG in Rotterdam.

Tribeca heeft de aanzet, maar mag gerust iets gewaagder
Recensent Mac van Dinther eet bij Tribeca in Heeze.

'Een bovengemiddeld goed en modern restaurant zonder sterrenfranje'
Mac van Dinther gaat eten in Beluga.

'Ik at nooit iets lekkerders dan aardappelpuree'
Zoete spruiten, hard werken en cocaïne in de keuken: Jannis en Claudia Brevet, kok en gastvrouw van Inter Scaldes (de nummer twee op de lijst), spraken in 2014 openhartig met de Volkskrant. Lees het hier terug. (+)

Wat u altijd al van Mac van Dinther wilde weten
Mac van Dinther is twintig jaar restaurantrecensent. Bij die gelegenheid geeft hij antwoord op al uw vragen. Bijvoorbeeld: hoe blijft hij toch zo slank?(+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden