De lekkerste groenten

Het katern V is jarig en wordt deze maand vijf jaar. Starend in de verjaarskaarsjes vroegen we ons af: waar staan we nu? Met de cultuur in de breedste zin des woords, al die jaren ons onderwerp? Een wilde mix aan hoogtepunten: wat vond V het beste/mooiste/grappigste van de afgelopen vijf jaar?

Het restaurant Breda, in Amsterdam. Beeld Els Zweerink

Als wij bij V ergens blij van worden, dan is het van goede groente. Daarvan leeft het ware culihart op. Helaas zie je het zelden: elke schoolverlater met een koksdiploma kan een biefstuk bakken, maar groente koken is alleen weggelegd voor de allerbesten. Drie hoogtepunten:

1. Op de stam gebraden spruiten met Opperdoezer ronde en zuurkoolschuim
Januari 2016 in 't Nonnetje in Harderwijk. Ineens was daar die spruitenstam, goudbruin gebraden in de oven als de achterbout van een magnifiek beest, bedropen met beurre noisette. De hele zaak keek jaloers, wij waren in de spruitenhemel.

2. BBQ spitskool
Tot de vele verdiensten van Ron Blaauw mag deze gerekend worden: de ontdekking van gebarbecued koolhart. We aten het in drie varianten en wat steeds opviel: het is net vlees, alleen veel spannender (+).

3. Gefrituurde bloemkool met zwarte truffel
Het jonge restaurant Breda in Amsterdam grossiert in vlees, maar een hoogtepunt was toch wel de bloemkool, gefrituurd in boter die eerst is verbrand en daarna gezeefd. De kool kreeg een zachte notensmaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden