Commentaar

'De jacht op jihadi's moet worden geïntensiveerd'

De aanslag op het Joods Museum in Brussel vraagt om intensivering van de jacht op jihadstrijders, betoogt Hans Wansink in het Commentaar van De Volkskrant.

Een Belgische en Israëlische vlag bij het Joods Museum in Brussel. Beeld ap

Mehdi Nemmouche werd op 30 mei in Marseille aangehouden in een bus die uit Amsterdam kwam. Dat was zes dagen nadat de aanslag op het Joods Museum in Brussel waarschijnlijk door hem was gepleegd. Die terreurdaad vond plaats op de dag van de verkiezingen in België. Ze kostte drie mensen het leven en er viel een zwaargewonde.

Toevalstreffer
De arrestatie van Nemmouche was een toevalstreffer. Op zoek naar drugs trof de Franse politie een kalasjnikov aan, gewikkeld in een vlag van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL, ook bekend als ISIS).

De Fransman bleek na een gevangenisstraf naar Syrië te zijn gereisd om zich daar aan te sluiten bij de jihadisten van ISIL. Op 18 maart werd hij gesignaleerd op de luchthaven van Frankfurt, maar de Franse geheime dienst verloor hem uit het oog. Ruim twee maanden kon de 29-jarige terrorist ongestoord zijn aanslag voorbereiden. Dat roept vragen op over de effectiviteit van de terreurbestrijding. In Europa lopen meer dan honderd jihadi's rond die in Syrië of andere islamitische conflictgebieden zijn opgeleid. Ze zijn volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) 'in hoge mate bereid geweld te gebruiken'. Omdat Nederland tientallen aanhangers van ISIL, Syriëgangers en potentiële jihadstrijders kent, gaat de zaak-Nemmouche ons direct aan.

Informatie beter delen
De jihadi's bewegen zich, met hun Europese paspoorten, gemakkelijk over de grenzen. Via internet en sociale media communiceren zij intensief met elkaar. Nationale inlichtingendiensten en politie moeten dan ook hun informatie beter delen en de samenwerking intensiveren. Juridische belemmeringen om ex-Syriëgangers en andere (potentiële) jihadstrijders te monitoren en zonodig preventief uit de samenleving te halen moeten op Europees niveau worden weggenomen. Om dat te bewerkstelligen moet in de landen van de Europese Unie het bewustzijn dat sprake is van een reële dreiging worden versterkt.

Daarbij kan niet worden verzwegen dat Joodse instellingen voor de jihadi's favoriete doelwitten vormen. Antisemitisme is onder moslims (niet alleen radicale) wijdverbreid en op het benoemen daarvan rust vaak een taboe.

Hans Wansink is redacteur bij de opinieredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden