Uitgelicht Irish Travellers

De ‘Irish Travellers’ hebben een eigen cultuur, Sebastiaan Franco legt die vast

De jonge Belgische fotograaf Sebastiaan Franco is vaak bij de ‘zigeuners’ van Ierland. En legt hun manier van leven vast.

In Avila Park bij de Ierse hoofdstad Dublin wonen De 'Traveller'-families Collins en Keenan. Ze proberen hun eigen levensstijl in stand te houden. Beeld Sebastiaan Franco

Google ‘Irish Travellers’ en je krijgt meteen berichten van politie in Nederlandse gemeenten die waarschuwen voor oplichting door de ‘Ierse klusjesmannen’. De reputatie van de ‘zigeuners’ uit Ierland is slecht, tot ver over de grens. Daarin verschilt de blik van de burgerij op deze van origine semi-nomadische woonwagenbewoners (vroeger huifkarren, nu caravans en sociale woningen in speciale ‘parken’) weinig van die op andere rondtrekkende groepen in Europa: argwaan en discriminatie is hun lot. Maar de ‘Minkies’ of ‘Pavees’, zoals ze zichzelf noemen, hebben een eigen cultuur. Pas in 2017 werden ze in Ierland als een aparte ‘etnische groep’ erkend, er zijn er rond de 31.000; en er leven grote gemeenschappen in de VS en Engeland.

Beeld Sebastiaan Franco
Beeld Sebastiaan Franco

De Belgische fotograaf Sebastiaan Franco legde contact met twee Traveller-families in Avila Park bij Dublin, de Collins’ en de Keenans. Via via kwam hij in Ierland bij de Collins’ over de vloer op zoek naar een goed onderwerp voor zijn master studie aan de Koninklijke Academie van Gent. Toen kwam hij er pas achter dat ze een slechte naam hebben in Europa. ‘In Gent was er onlangs ophef omdat er een groep Travellers op doortocht langskwam om spullen te smokkelen.’ Dat laatste zeiden zijn contacten in Avila Park.

Beeld Sebastiaan Franco
Beeld Sebastiaan Franco

De Europa-gangers zijn van een andere clan uit Rathkeale. ‘Die zijn stinkend rijk.’ De bewoners van Avila Park leven van klussen in de omgeving, veel tuinwerk. Er zijn er ook wel gevallen van koperdiefstal , maar de meesten proberen vooral hun eigenheid in stand te houden. Sebastiaan Franco is de meeste tijd in Ierland en heeft hun vertrouwen gewonnen. ‘Ik ben nu een paar weken in Gent en krijg steeds mailtjes: kom je wel mijn bruiloft fotograferen, of: mijn kind wordt gedoopt. Ze zijn zelfs geld aan het inzamelen voor een caravan voor mij op Avila Park.’

Beeld Sebastiaan Franco
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden