De Grave is hoop van vrouwen op Defensie

Er is hoop voor de vrouwen bij Defensie. Het is minister De Grave opgevallen dat er te weinig vrouwen op zijn ministerie werken, zowel onder de militairen als het burgerpersoneel....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

In de hoogste rangen en salarisschalen zijn de vrouwen niet te vinden. Er is één vrouwelijke kolonel, een gynaecoloog.

De vrouwelijke officieren die een militaire opleiding hebben gevolgd, zijn niet verder gekomen dan de rang van luitenant-kolonel.

De kans is klein dat Paars II de primeur krijgt van de eerste vrouwelijke Nederlandse brigade-generaal. De Grave wil er wel iets aan doen, maar blijft vaag. 'Ik ga er op letten', is zijn commentaar.

De Grave zegt dat Defensie 149 topfunctionarissen heeft in de rang van generaal, admiraal of hoge burgerambtenaar. Dat is 0,26 procent van het hele personeelsbestand, en 0,07 procent meer dan tien jaar geleden.

De minister geeft toe dat Defensie relatief gezien wat veel hoge functionarissen kent. Het gaat hem te ver te stellen dat de generaals goed voor hun eigen werkgelegenheid kunnen zorgen, nu zoveel mindere goden door alle bezuinigingen moeten vertrekken.

Ook de Haagse militaire staven zullen zich niet aan de bezuinigingen kunnen onttrekken, aldus De Grave. Daar werkten onder voormalig PvdA-minister Ter Beek tweeduizend mensen. Dat worden er 1300, een reductie van 35 procent. 'Dat is maar iets minder dan de totale afslanking', zegt minister De Grave.

Bij Defensie moeten, als gevolg van de lopende bezuinigingen, tot 2003 nog 2847 functies verdwijnen. Staatssecretaris Van Hoof zegt dat door de nieuwe bezuinigingsronde van structureel 375 miljoen gulden per jaar, opnieuw functies zullen moeten verdwijnen. Van Hoof sluit niet uit dat er deze keer op Defensie gedwongen ontslagen vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden