Opinie

'De gelukkige prostituee bestaat helemaal niet'

Prostitutie en mensenhandel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We gedogen moderne slavernij, betoogt Gert-Jan Seegers, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

De Wallen in Amsterdam Beeld anp
De Wallen in AmsterdamBeeld anp

In 1863 schafte Nederland als een van de laatste landen in Europa de slavernij af. 150 jaar later is er binnen onze eigen grenzen sprake van een nieuwe vorm van slavernij. Mensenhandel en gedwongen prostitutie. Ons land speelt qua omvang van het probleem een bedenkelijke hoofdrol.

'Doe het, Wilber. Klaag ze aan. Blaas hun gore, smerige schepen uit het water. Doe het, in godsnaam!' Het is een indrukwekkend fragment uit Amazing Grace, een film over het leven van de 19e eeuwse Britse politicus William Wilberforce. De jonge politicus was tot geloof gekomen en twijfelt of hij als christen wel lid van het Lagerhuis moet blijven. Hij vraagt raad aan de oude John Newton, en deze voormalige kapitein van een slavenschip windt er geen doekjes om. Newton wordt door schuldgevoel verteerd en - naar eigen zeggen - nog iedere nacht achtervolgd door de geesten van zijn 20 duizend slachtoffers.

Rotzakken
Hij weet wat Wilberforce te doen staat. Hij moet de rotzakken met wetten en regels dwars gaan zitten en opkomen voor hun slachtoffers. Het leidde binnen en buiten het parlement tot een lange, rusteloze en soms teleurstellende strijd. Maar in 1833, drie dagen voordat Wilberforce op 73-jarige leeftijd zou overlijden, verbood het Lagerhuis de slavenhandel.

Ze worden bij honderden aangevoerd vanuit Azië, Afrika, Oost-Europa. Gelokt met valse voorwendselen, of direct gedwongen tot de verkoop van hun lichaam. Vrouwen als vleeswaar. En zelfs Nederlandse meiden worden tot prostitutie gedwongen door chantage van loverboys, geldgebrek of andere droeve omstandigheden. 'Ik ben al die jaren', zo vertelde een hulpverlener me pas, 'nog nooit een gelukkige prostituee tegengekomen.' Maar nog altijd is de 'zelfbewuste, bijklussende studente' de schaamlap van een wereld vol wanhoop. Het is de wereld van een groeiende groep jonge tieners die in de prostitutie terechtkomen. Van Oost-Europese vrouwen die mishandeld worden door hun pooiers. Van Nederlandse vrouwen die geen uitweg zien en langzaam maar zeker geestelijk doodgaan achter een raam. Het schrijnende onrecht heeft niets, maar dan ook niets met vrijheid te maken.

Vertrutting
De passiviteit van sommige bestuurders kan door niets gerechtvaardigd worden. En de bewonderenswaardige inzet van Lodewijk Asscher in Amsterdam had niets, maar dan ook niets met 'vertrutting' te maken, zoals GroenLinks Amsterdam meende te moeten vaststellen.

In een ongelukkige poging om de uitwassen van prostitutie te kunnen bestrijden, besloot het tweede Paarse kabinet in 2000 'het oudste beroep ter wereld' te legaliseren. Het was een langdurige vlaag van waanzin dat prostitutie als een normaal beroep werd beschouwd, maar de gekkigheid moest blijkbaar eerst uitzieken. Al die tijd werden schoolklassen uit de provincie en toeristen uit Japan over de Amsterdamse Wallen rondgeleid alsof daar iets te bewonderen valt.

Pas na onnoemlijk veel leed komen we er nu achter dat prostitutie zelf de uitwas is. Ook na legalisering is prostitutie nog altijd verbonden met mensenhandel. Verreweg de meeste prostituees werken tegen hun wil, en onvrijwillige seks heet verkrachting. Dat legaliseer je niet.

Moderne slavernij
Naarmate het onbehagen over deze moderne slavernij groeit en het politieke draagvlak sterker wordt, kan er meer gedaan worden in de strijd tegen deze mensonterende toestanden. Dan zal de Kamer van Koophandel niet langer wegkijken wanneer een Bulgaarse vrouw als 'kleine zelfstandige' haar fraaie 'businessplan' inlevert. Dan zal in de grote steden het aanbod van uitstapprogramma's voortaan boven elke politieke discussie verheven zijn. Dan versterken we de capaciteit van politie en Openbaar Ministerie en zorgen we ervoor dat er geen wachtlijsten meer zijn bij de opvang van de slachtoffers. En dan vertellen we van Nederlandse schoolklassen tot in Bulgaarse dorpen over het gevaar van mensenhandel en gedwongen prostitutie.
Het is de echo van William Wilberforce en John Newton die ons aanmoedigt om opnieuw op te staan tegen kwaad. 'Doe het, in godsnaam!'

Gert-Jan Segers is Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden