Interview Fatima El Irari

De foodblogs en het kookboek van Fatima El Irari zijn razend populair: ‘Ik durf te zeggen dat het boek ook zonder ramadan zou verkopen’

Fatima El Irari. Beeld Ernst Coppejans

Ze is populair bij zowel Arabische als ‘echte-echte’ Nederlandse foodies. Fatima El Irari (27) heeft haar droom verwezenlijkt: een kookboek met haar foto op het omslag.

Toen haar boek Uit de keuken van Fatima in april binnenkwam op nummer 2 in de CPNB Bestseller 60 besefte ­Fatima El Irari eerst niet hoe groot dat was. ‘Ik had al wel gezien dat het op bol.com nummer 1 stond als het meestverkochte product, daar kon ik me meer iets bij voorstellen. Pas toen ik de lijst met boeken bekeek die onder me stonden, zoals het boek van Michelle Obama, dacht ik: oké, dit is speciaal.’

Was het toeval dat je boek verscheen voor het begin van de ramadan?

‘Mijn eerste droom was om van mijn hobby mijn werk te maken. De tweede droom: een kookboek met mijn eigen gerechten en een foto van mij op het omslag. Op een dag zag ik tussen mijn mails een bericht met als onderwerp: boek. Ik dacht: hallelujah, het gaat gebeuren. Bij het eerste gesprek met de uitgever vroegen ze wanneer we het boek het best konden uitbrengen. Ik zei: met de ramadan. Maar ik durf te zeggen dat het ook zonder ramadan zou verkopen.’

‘Dit was hoe het vroeger ging: ‘Als ik boodschappen deed, moest ik eerst naar de supermarkt en daarna nog naar de Marokkaanse slager voor vlees en kruiden. Zo is het niet meer. Als je wilt, kun je nu alles in de supermarkt halen. Daar hebben ze ook Arabische kruiden en halalvlees.’

Is dat de boodschap waarvoor jij werd ingehuurd door Jumbo?

‘Voor Jumbo Foodies heb ik hutspot gemaakt met Marokkaanse gehaktballetjes, kefta. Het artikel met dat ­recept deed het zo goed, ik kreeg zo veel reacties.

‘Ik denk dat Jumbo twee groepen klanten wilde bereiken. De eerste groep bestaat uit Nederlanders zonder een islamitische achtergrond. Bij deze klanten wilden ze onder de aandacht brengen: wij verkopen nu Arabische producten.

‘De tweede groep zijn Nederlanders die wel een islamitische achtergrond hebben en eerder misschien niet voor hun kruiden en vlees naar een Nederlandse supermarkt gingen. Aan die klanten lieten ze weten: kurkuma en ras el hanout, de kruiden voor de gehaktballetjes, kun je ook ­gewoon bij ons kopen.

‘Het komt bij elkaar. Een paar ­weken voor Kerst gaf ik als tip voor de feestdagen een recept voor pavlova met slagroom en fruit. Mensen zoals ik doen zelf niet aan Kerst, maar onze kinderen hebben op school natuurlijk wel een kerstdiner. Die wil je niet zonder hapje naar school sturen.’

Hoe werkt het met de video’s?

‘Ik maak content en deel die op mijn kanalen. Op YouTube heb ik 45 duizend abonnees en op Facebook ­­55 duizend likes. Op Instagram heb ik de meeste reacties en het grootste ­bereik, 90 duizend volgers, dat vind ik het leukst. Daar zet ik de foto’s op van het gerecht, met een link naar mijn blog voor het recept.

‘Het bedrijf waarmee ik op dat ­moment samenwerk deelt dezelfde content op zijn eigen kanalen. Binnenkort heb ik een samenwerking met Becel en deel ik wat recepten die je met margarine kunt maken.’

Hoe komen die bedrijven bij jou?

‘Als ik bakpoeder gebruik, willen de mensen precies weten welk poeder het is, zodat ze het helemaal hetzelfde kunnen doen als ik. Op mijn blog vermeld ik eerlijk van welk merk het is, ook als ik nog niet een samenwerking met ze heb. Bij dat bedrijf zien ze dat ze ineens vanaf een andere site heel vaak worden gelinkt.

‘Vier maanden geleden ben ik ­bevallen. Een paar dagen later postte ik content met koekjes die ik had gebakken. In dat recept gebruikte ik een letterstempel in het fondant van het deeg. Bij de webshop waarnaar ik had gelinkt was die letterstempel meteen uitverkocht.’

Hoe ben je begonnen?

‘Ik stond altijd bij mijn moeder in de keuken. Pas toen ik 15 was mocht ik meedoen, ik ging meteen helemaal los. Mijn moeder maakte Marokkaanse gerechten, maar ook gewoon pasta en zelfs stamppot. In mijn boek staan veel recepten die niet Marokkaans zijn. Ik hou van bakken, mijn moeder kookt alleen.

‘Mijn ouders komen uit Fez, ik ben daar tijdens een vakantie geboren, ze woonden al in Nederland. Mijn vader was automonteur en mijn moeder deed administratief werk. Ik werkte op de crediteurenafdeling van een ­bedrijf in ongediertebestrijding, het koken deed ik ernaast. Tot het twee jaar geleden zo druk werd dat ik mijn baan heb opgezegd.’

Wie is jouw publiek?

‘Het begon met een Arabisch publiek. Aan de reacties die ik krijg, zie ik dat het nu een mix is, met ook echte-echte Nederlanders ertussen. Vorige week kreeg ik een bericht van ene ­Natacha: nu kan ik eindelijk de gerechten maken zoals die van mijn ­Marokkaanse schoonmoeder.

‘Als ik een tajine met lamsvlees maak, doe ik het iets makkelijker en simpeler dan mijn moeder. Georganiseerder. Ik zet in het recept hoeveel theelepels of eetlepels kruiden je erin moet doen. Als ik dat aan mijn moeder vraag, zegt ze: ongeveer dit. Zij denkt niet in eetlepels.’

Is het moeilijk om met de ramadan niet te proeven tijdens het koken?

‘De ramadan gaat niet alleen over eten, maar ik ben natuurlijk wel nu al aan het denken over wat ik vanavond ga klaarmaken. Toch kost het geen moeite. Niet drinken is moeilijker, ­zeker nu het warm wordt.’

Nederlands
‘Altijd, zelfs in Marokko.’

Marokkaans
‘Op feesten met mijn familie? Ik voel me altijd Nederlands en altijd Marokkaans.’

Partner
‘Mijn man is een Marokkaanse Berber, mijn ouders praatten Arabisch. Thuis praten we Nederlands en Arabisch. Zijn afkomst maakte niet uit, maar hij moest wel moslim zijn.’

Wit of blank
‘Zo moet je iemand helemaal niet noemen. Afschuwelijk.’

Fatima El Irari (Marokko, 1991) schreef het kookboek Uit de keuken van Fatima. Ook staan er recepten op uitdekeukenvanfatima.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden