De Europese jongere is een bezadigd en behoudzuchtig mens

Muziekzender MTV is benieuwd naar wat er zoal omgaat in het hoofd van de Europese jongere. Daar leeft MTV namelijk van, van de Europese jongere....

Daarom heeft MTV zojuist zestienhonderd Europese jongeren tussen 16 en 24 jaar het hemd van het lijf gevraagd, in een onderzoek waarvan de uitkomst vandaag bekend wordt gemaakt. Van rock-'n-roll hoeft MTV in dat hele onderzoek niks te weten, des te meer van seks en van drugs. Bij de Europese jongere van tegenwoordig, luidt MTV's conclusie, hebben drugs de plaats ingenomen van alcohol.

Dat is al heel wat, in aanmerking genomen althans dat de Europese jongere voor de rest maar beter getypeerd kan worden als een even bezadigd als behoudzuchtig mens. Vraag hem iets over arbeid, gezag of de rol van het huwelijk, en de kans is groot dat er een afgezaagd antwoord uit zijn mond komt. Liefst 91 procent vindt 'de zekerheid van een loopbaan' belangrijk, alsmede 'de persoonlijke ontwikkeling'.

Nee, dan de seks. De Britse jeugd, deelt MTV mede, is er twee jaar eerder aan toe dan de gemiddelde Europese jongere. Iemand uit Groot-Brittannië zegt zich al op zijn vijftiende bezig te houden met koekelemeien, terwijl de Nederlander daarover pas een jaar later serieus begint te prakkizeren. De 24-jarigen uit het onderzoek maakten, voorzover zij uiteraard weer afkomstig waren uit Groot-Brittannië, melding van twaalf versleten 'bedpartners'. Nederlandse leeftijdsgenoten komen amper tot de helft.

Dat bij die antwoorden de wens soms de vader van de gedachte moet zijn geweest, is een moeilijk te onderdrukken idee. Nog zoiets: 12 procent van de Europese jongeren heeft de liefde bedreven met meerdere partners tegelijk. Dat mocht 12 procent van de Europese jongeren waarschijnlijk willen.

Het laat zich raden dat 88 procent van de ondervraagden geen problemen heeft met seks voor het huwelijk. Vreemdgaan acht 23 procent toegestaan. Ware liefde bestaat, jubelt 87 procent. Driekwart zegt zelf nog wel eens te gaan trouwen. Homo's mogen ook trouwen, meent 56 procent. Homoseksualiteit wordt door 72 procent van de Europese jongeren geaccepteerd (Nederland: 89 procent).

Met de wat boud geformuleerde bewering dat 'alle rassen gelijk zijn', is 29 procent van de Britse jongeren het oneens. In Europa denkt 12 procent er anders over, in Nederland 10. Maar immigratie is niet per se verkeerd, oordeelt 58 procent. Nee, zegt 68 procent, een multiculturele samenleving kan zelfs 'positief uitwerken op de cultuur'. Evengoed roept 53 procent dat 'landgenoten' voorrang moeten krijgen boven immigranten bij werk, en vindt 51 procent dat zoiets geldt voor huisvesting.

Verder is er weinig aan de hand met de Europese jongeren. Tamelijk eensgezind kwamen zij althans tot de slotsom dat politici nog steeds niet deugen.

Henrico Prins

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden