InterviewMartijn Krabbé

‘De enige mensen met privacy zijn die in wie niemand is geïnteresseerd’

Een avond met zingende 60-plussers in The Voice Senior of culinaire uitstapjes: Martijn Krabbé (50) leeft voor gezelligheid. Maar de balans moet niet doorslaan.

Gijs Beukers
null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

The Voice Senior, met kandidaten ouder dan 60, of The Voice Kids?

‘Dat is meteen een hele moeilijke. Ik zeg Senior, omdat Kids zich de afgelopen acht jaar heeft bewezen, en ik hoop dat we ook veel seizoenen Senior mogen maken.

‘Het mooie van Senior is: je gunt het de deelnemers verschrikkelijk. Ze genieten intens, het programma geeft een enorme boost aan hun leven. En ze hebben fantastische verhalen. Mensen met een rijk verleden zijn fijn om te interviewen.

‘Een talentenjacht voor 60-plussers is onontgonnen gebied. Ik vreesde dat het gênant zou worden, of alleen maar ontroerend. ‘Ach, wat lief, die wil ook nog zo nodig.’ We wilden het niveau van The Voice, geen talentenjacht bij Huize Avondrood. Dat is het geen moment geworden. Er zitten echt fantastische vocalisten tussen.

‘Er doen jonkies mee van zestig, pubers van in de zeventig, en ook iemand van 93. We hebben lang gepraat over het repertoire. We wilden een programma voor het hele gezin, dat kun je niet vullen met crooners en jazzartiesten uit de jaren vijftig. Maar een dame van 86 kun je ook niet Ariana Grande laten zingen.

‘Michael Bublé komt regelmatig voorbij. En Tina Turner mag natuurlijk niet ontbreken. Er is altijd wel een zeventigjarige dame die ‘Proud Mary’ met een kort rokje wil zingen.’

Amsterdam of Oxford?

‘Natuurlijk Amsterdam. Mijn jaar in Oxford was vreselijk. In de vierde ben ik gestopt met school, het Amsterdams Lyceum. Ik was er klaar mee en wilde radio-dj worden. Maar omdat ik daar nog niets mee verdiende, stuurden mijn ouders me naar Engeland voor een talencursus.

‘Mijn gastgezin was liefdeloos en vreselijk. Vragen stelden ze nooit. Ze hadden een slecht huwelijk en woonden in zo’n lange, Monty Python-achtige straat met arbeidershuisjes. Iedere avond kookten ze smakeloos eten. Erwtjes, aardappelpuree en zo’n drooggekookt stukje vis. De verwarming deden ze nooit aan. Ik lag daar met ijsbloemen op de ramen en had heimwee. Vreselijk.

‘Ik ben één keer teruggegaan, toen mijn vader (Jeroen Krabbé, red.) in de James Bond-film The Living Daylights speelde. Met zijn chauffeur zijn we in de Daimler naar Oxford gereden, waar ik mijn schaatsen had laten staan. Ik belde aan. ‘I forgot my skates’, zei ik. Achter mij zagen ze die glimmende auto, met mijn glimlachende vader erin. Verbijsterd waren ze.

‘Ik vind alles mooi aan Amsterdam, denk niet dat ik hier ooit wegga. Als je eenzaam bent, hoef je maar door het Vondelpark of over de grachten te lopen, en je voelt je thuis. Ik ben ook vreselijk trots op de Noord/Zuidlijn. (Toont de Amsterdamse ov-kaart, die in de keuken hangt, red.). Kijk nou, dit ziet er toch fantastisch uit!’

Trainingsbeest of bourgondiër?

‘Gelukkig allebei nu. De laatste tijd ben ik flink aan het trainen. Maar als je aan het einde van mijn leven de balans opmaakt, slaat hij de kant op van de bourgondiër.

‘Ik heb een mateloze lust naar kwaliteit in eten en drinken en gezelschap. Zo’n twee keer in de week ga ik uit eten, en ik maak met vrienden bedevaartsreizen naar restaurants in het buitenland.

‘Voor gezelschappen kook ik graag. Samen eten is gezellig, en voedsel is mooi te manipuleren. Het doet wat je wil, dat kun je van de meeste mensen niet zeggen. Als ik een kip van een bepaald gewicht bij een bepaalde temperatuur een bepaalde tijd in de oven stop, weet ik dat die lekker smaakt als die eruit komt.

‘Ook als ik in mijn eentje ben, kook ik soms ook met vier pannen op het vuur, de oven aan en de barbecue erbij. Dat is liefde voor jezelf. Uiteindelijk is dat het belangrijkste.

‘Ik zorg niet altijd goed voor mezelf. Ik heb de neiging uitersten op te zoeken. Soms leef ik vier maanden als een monnik. Alleen maar werken, water drinken, sporten. Dan ben ik niet op mijn gezelligst. Daarna kan ik het weer drie weken vreselijk laten schieten, ook met drank. Work hard, I really like it. Play hard, ook heel fijn. Middelmaat heeft me nooit getrokken.

‘Van jongs af aan ben ik gebiologeerd door hoe hard koks willen werken voor een Michelinster. Ik heb zelf vier sterren - in een dronken bui heb ik die door Henk Schiffmacher op mijn arm laten tatoeëren. Voor al mijn kinderen één. Mijn kinderen zie ik als bekroning op mijn leven, vandaar.’

Privé of Story?

Story. Guido den Aantrekker zwaait daar nu de scepter en doet dat goed. Zijn journalisten brengen veel primeurs en werken zorgvuldig. Maar ik heb ook bewondering voor de vasthoudendheid van Evert Santegoeds van Privé.

‘Ik vind het niet altijd prettig dat fotografen voor de deur wachten tot een nieuwe vriendin naar buiten komt, maar het hoort erbij. Ik heb weleens koffie gebracht. ‘Je staat hier al zo lang, kan ik je iets aanbieden?’

‘Ja, ik zag mijn ex-vrouw Amanda zoenen op de cover van de Privé. Maar ik wist al dat dat was gebeurd, en was blij dat ik daar nu ook beeld bij had. Het is de realiteit. Bovendien heeft bijna niemand meer privacy, nu iedereen een telefoon met camera heeft. De enige mensen met privacy zijn die in wie niemand is geïnteresseerd.

‘Ook mijn kinderen hebben er een gezonde kijk op. Ze zijn sterk geworden door alle aandacht over de scheiding van hun ouders.'

Martijn Krabbé in zijn achtertuin in Amsterdam. Beeld Ivo van der Bent
Martijn Krabbé in zijn achtertuin in Amsterdam.Beeld Ivo van der Bent

Presenteren of jureren?

‘Presenteren. Erland Galjaard (voormalig programmadirecteur RTL, red.) vroeg mij in 2016 om jurylid van Idols te worden. Hij wist dat ik veel ervaring met radio en muziek heb, en dat ik dus snel hoor wat een hit wordt.

‘Ik heb enorm onderschat hoe de jongere generatie over mijn jurylidmaatschap zou denken. ‘Wat weet die jongen nou van muziek?’, was de strekking. De Idols-jury krijgt altijd kritiek, maar ik kreeg een shitstorm te verduren. Ik vond het na twee jaar wel mooi geweest.

‘Ik was niet heel hard. Altijd wordt een fragment eruit gepikt waarbij ik onder de tafel kruip van het lachen en zeg dat het lijkt alsof de kandidaat door een snorkel zingt. Maar iedereen die dat fragment kijkt, krijgt de slappe lach. Ie-de-reen.

‘Overigens heb ik Erland geadviseerd Hardwell, Martin Garrix, Tiësto en Armin van Buuren te laten jureren in Idols. Zij plukken er iemand uit en scoren daar een wereldhit mee. Maar waarschijnlijk waren ze te duur.

‘Ik ben als televisiepresentator begonnen met het TROS-programma Popformule in 1987. Stond ik als 19-jarige te presenteren in discotheek Escape. Tweetalig, want een Engelse versie werd uitgezonden op Sky Channel. Dat programma maakte ik ook al samen met John de Mol. Heel bijzonder dat we 23 jaar later met The Voice aan de basis stonden van de grootste tv-hit ooit. Er zijn nu 85 versies, die in 150 landen worden uitgezonden.

‘Ik grap weleens tegen John de Mol dat hij mij The Voice in Amerika had moeten laten presenteren. Om daar de presentator te bereiken moest hij langs acht managers, vertelde John. Vervolgens zag hij hoe deze Carson Daly zijn tekst vergat toen hij tussen de bedrijven door een promo moest opnemen. Als hij zoiets aan Martijn vraagt staat het er zo op. En goed, en sterk, en energiek. Maar ik denk niet dat John er ooit serieus over heeft nagedacht om mij in Amerika The Voice te laten presenteren: hij gaat niet over de presentator, dat doet de zender.

‘John is natuurlijk eigenaar van SBS én producent van belangrijke RTL-programma’s, zoals The Voice. Ik denk niet dat hij het contract van The Voice met RTL gaat afkopen om het bij SBS uit te zenden. En als dat wel gebeurt, kan ik me goed voorstellen dat ik bij RTL blijf. Ik ben bijzonder loyaal.'

Zoon van of vader van?

‘Ik hoop zo snel mogelijk de vader van te worden. Ik zie mijn zoon Bickel (18, red.) wel doorbreken met zijn band ‘Tobacco Flavoured Kisses’, misschien ook internationaal.

‘Ik ben daarin niet verblind door vaderliefde. Hij maakt zulke intelligente muziek. Het is rockachtig, niet heel commercieel. Soms moet ik de teksten een paar keer lezen, en denk ik: jezus, wat zit dat goed in elkaar.

‘Ik ben helemaal niet bang dat mensen zullen zeggen dat ik een kruiwagen voor Bickel ben. Dat is namelijk gelul. Hij doet iets totaal anders dan ik, en wil verder ook niets van mij weten. Hij wil wel complimenten, maar geen commentaar.

‘Sowieso doen we in de familie hele verschillende dingen. Mijn vader is bekend geworden als acteur, maar begonnen als kunstschilder. Mijn grootvader en overgrootvader waren dat ook, broer Jasper is dat nu. Broer Jakob is succesvol stemacteur. Oom Tim is schrijver, oom Ko van Geemert is dichter. Zoon Bickel is muzikant, die smaak hadden we nog niet. En mijn moeder kan ongeveer alles.’

The Voice Senior is vrijdag om 20.30 te zien op RTL4.

Cv Martijn Krabbé

1968Geboren in Amsterdam

1986De Nationale Hitparade (Radio 3)

1987Popformule

1995-Ambassadeur Postcodeloterij

1999-2006In Holland staat een huis

2006-2008Idols

2008-Uitstel van executie

2009-2013X-Factor

2010-The Voice of Holland

2012-The Voice Kids

2014-Oprichting productiebedrijf Wise Monkeys

2014-2015Serie Man met de hamer (acteur)

2015-Herman & Martijn op de proef gesteld

2016-2017Idols (jurylid)

2018-The Voice Senior

Martijn Krabbé woont in Amsterdam met zijn zoon Bickel. Zijn andere drie kinderen (Michelle, Jasmijn en Achilles) wonen bij hun moeder Amanda Beekman, van wie Krabbé in 2014 is gescheiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden