Het eeuwige leven

De enige echte versie van Hand in hand, kameraden werd gezongen door Jaap Plugers (1938-2021)

Hij zong de enige klassieke versie van Hand in hand, kameraden. Zestig jaar na de opname wordt het bekendste voetballied nog altijd uit volle borst meegezongen in De Kuip, hoewel bij Feyenoord de laatste jaren de woorden vaak groter zijn dan de daden.

Peter de Waard
null Beeld geen credit
Beeld geen credit

Van het lied bestaan vele versies, maar de enige echte is die van de Rotterdamse zanger Jaap Plugers, onder zijn artiestennaam Jacky van Dam. Het lied haalde in 1963 zelfs een plek in de toptien toen 1.500 Feyenoordsupporters met twee boten afreisden voor de wedstrijd tegen Benfica in de halve finale van de Europacup 1. Het was de geboorte van het legioen. Plugers alias Van Dam kreeg er een gouden plaat voor. Terwijl veel voetballiederen de tand des tijds niet doorstaan is Hand in hand, kameraden een evergreen gebleven. Na het kampioenschap van 1999 haalde het zelfs opnieuw de top-40. Plugers vertolkte het zelf nog vele malen tijdens festiviteiten zoals kampioensfeesten. De laatste jaren liet zijn gezondheid te wensen over en kwam hij in een verpleeghuis in Rotterdam-Lombardijen terecht. Vorig jaar werd hij daar nog opgezocht door deelnemers van het straatproject Feyenoord Street League die hem een Feyenoord-shirt overhandigden en een bos rode en witte bloemen. Op 15 mei overleed Jaap Plugers in het verpleeghuis De Twee Bruggen in IJsselmonde. Hij wordt overleefd door zijn vrouw twee kinderen, drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Plugers was een geboren en getogen Rotterdammer die na de oorlog onder meer in de haven en de bagger actief was. In 1957 werd hij portier van de Oase Bar die door jazzmuzikant, zanger en tekstschrijver Jaap Valkhoff was gekocht. ‘Plugers die over een gouden stem beschikte, vroeg Valkhoff een keer om een lied over hem te schrijven’, vertelt zijn kleindochter Tiffany Perrier-Plugers. ‘Valkhoff nam zijn accordeon, ging even naar achteren en kwam na tien minuten terug met het nummer Japie, de portier.’ De meezinger sloeg aan en uiteindelijk werden er 300 duizend exemplaren van verkocht. Later klopte Johnny Hoes bij Valkhoff aan met het nummer Hand in hand, kameraden – een lied met een toen al vijftig jaar oud refrein dat door Hoes opnieuw op muziek was gezet.

Valkhoff schreef een Feyenoord-versie met twee coupletten waarin de spelers Cor van der Gijp, Reinier ‘Beertje’ Kreijermaat en Coen Moulijn figureerden. Later zou het nummer nog twee keer worden opgenomen met nieuwere namen van Feyenoord-sterren maar geen haalden de populariteit van de versie van Jaap Plugers alias Jacky van Dam. Bizar genoeg kwam er ook een Ajax-versie van Hand in hand maar die belandde al gauw in de vergeethoek.

Plugers bleef een populaire zanger in Rotterdam. Hij had ook succes met het nummer Mijn kleine meid – ‘Jouw gezicht is als een zonnestraal die lacht’ – opgedragen aan Tiffany na haar geboorte in 1991. In de jaren zeventig maakte hij enige tijd deel uit van ’t Asoosjale Orkest dat aan de weg timmerde met provocerende en maatschappijkritische liederen, zoals We zijn zo lui uit 1972.

Tiffany: ‘Hij verdiende als professioneel zanger een goede boterham, hoewel hij misschien niet zo bekend was als Lee Towers.’ Haar opa was een ongedurig iemand die wel zeventig keer verhuisde, maar in hart en nieren een Rotterdammer bleef. ‘Hij praatte weinig over zijn succes. Hij was daarvoor te nuchter, ­iemand van ‘niet lullen, maar poetsen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden