De ecodildo

De nachten lengen, we gaan weer vroeger naar bed en als we de slaap niet kunnen vatten, vergrijpen we ons aan elkaar....

Maar zo veel seks als er in het dagelijks leven schijnt te zijn, zo verbazend weinig is daarvan terug te vinden in de archieven van het Bureau voor de Industriële Eigendom in Rijswijk. Uitvindend Nederland heeft kennelijk wel iets anders aan het hoofd. Aardappelsorteerders bedenken ze, en kinderzitjes, dakgoten en pinpasautomaten, dozen en koffiekannen. Maar iets prettigs voor de lichamelijke medemens, ho maar.

Alleen daarom al springt tussen de ruim vierhonderd octrooien die in de maanden juli en augustus in Rijswijk zijn geregistreerd, dat van Kist International uit Den Haag eruit. 'Massagestaaf, voorzien van stalen kogels, waardoor vibratie wordt opgewekt, zonder dat daarvoor elektriciteit wordt gebruikt.' Nummer 1001596.

Deze heuse ecodildo gebruikt geen batterijen, maar twee stalen kogels die in holtes aan de uiteinden van de plastic staaf op en neer kunnen stuiteren als het haltervormige ding van 24 centimeter aan het wiebelen wordt gehouden. 'De extra trillingen zijn niet te voorspellen, wat als opwindend wordt ervaren indien de inrichting tegen de erogene zones wordt gehouden', meldt het octrooi. Meer kogels per holte zou ook kunnen.

Kist brengt het apparaat op de markt in licentie van de uitvinder van het ding, edelsmit Mireille Ponsioen uit Alkmaar. Zij studeerde drie jaar geleden af aan de Rietvelt Academie in Amsterdam. 'Ik zat in de sieraden, maar merkte dat daarbij lichamelijkheid een rol speelt die heel vaak tegen het erotische aan zit', zegt ze.

En dus begon ze voor haar eindexamen wat voorzichtige experimenten met vingerhoedjes met streelkwastjes erop, met krabbertjes, met zweepjes. Na lang aarzelen, ze wilde ook haar familie nog onder ogen kunnen komen, durfde ze de dildo aan. 'Ik ben helemaal niet zo'n type dat met seksualiteit te koop loopt. En als je aan een dildo werkt, denken mensen meteen de gekste dingen van je.'

Onlangs nog heeft ze een gretige filmploeg van SBS 6 teleurgesteld met een strikt esthetisch betoog. Over haar bezwaar tegen een luidruchtig motortje. Over dat het zin heeft er zelf ook nog iets voor te doen. Over de slanke, minder opdringerige vorm die vooral functioneel is en geen kunstgeslacht.

Directeur Frits Kist van Kist International, een marketingbureau dat is ingesteld op het marktrijp maken van vindingen: 'Ponsioen had ons kaartje al drie maanden in haar tas voor ze durfde te bellen. En wij moesten ook even slikken. Wat wist ik van de seksbranche? Er worden in Nederland jaarlijks een half miljoen vibrators gekocht, had ik gelezen. Dat bleek later een zetfout, het zijn er nog geen vijftigduizend.'

Maar toen was de ontwikkeling al ingezet. Kist liet een ontwerp voor massaproductie maken, spuitgietmatrijzen en proefstukken. Sinds vorig jaar april ligt het ding als de Odilio in de winkels, gedistribueerd door een professionele seksgroothandel in Amsterdam. Rond de 60 gulden moet hij in de winkel kosten. Ponsioen zal er niet rijk van worden. Van de inkoopprijs van 15 gulden krijgt ze volgens haar licentie-overeenkomst 5 procent per exemplaar. Het levert haar net een aardig zakcentje op.

Maar Kist, voorheen vooral thuis op het gebied van medische artikelen, heeft de smaak te pakken. Binnenkort brengt hij ook een Amerikaans condoom van polyurethaan op de markt. Dat is sterker dan latex en kan dus veel dunner en gevoelvoller. Het enige is dat het spul minder elastisch is. Dat vergt dus een voorziening om het op zijn plaats te houden. Maar de ware marketingman weet daar wel raad mee. Wat gemakkelijk af gaat, gaat ook gemakkelijk óm. EZ ON (easy on) heet hij daarom. Vanaf februari.

Martijn van Calmthout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden