De democratische acceptgiro van het Aids Fonds

Aids is niet ver van ons bed, lezen donateurs van het Aids Fonds in de mailing die vorige week is verspreid....

Het is een mooie folder, en een sympathiek begeleidend schrijven. 'Sommige dingen gaan ons voorstellingsvermogen te boven. (...) Probeert u zich de betekenis van aids in ontwikkelingslanden eens in te denken. (...)' Maar als een potentiële donateur Afrika of de Cariben nu wél 'ver van zijn bed' vindt, wat dan?

Daar heeft het Aids Fonds iets op bedacht. Donateurs kunnen op de acceptgiro zelf invullen of hun bijdrage is bestemd voor individuele hulp/zorg, voor voorlichting/preventie, voor onderzoek of voor ontwikkelingslanden. Een vierkeuzenmenu dus, zodat je gewoon kunt storten voor onderzoek als je Afrika ondanks alles ver weg vindt liggen.

'Vijftig procent van onze donateurs geeft helemaal niets aan', laat een zegsman van het Fonds weten. 'Van degenen die wel iets aankruisen, ziet het overgrote merendeel zijn donatie het liefst besteed aan onderzoek.'

Het Aids Fonds laat een keer per jaar een uitdraai maken van zijn donateursbestanden door een extern bureau, op grond waarvan de 'bestemmingsreserve' wordt vastgesteld. 'Daar houden wij ons aan. Als er verschuivingen zouden optreden, zouden we er rekening mee houden tijdens volgende subsidieronden.'

Allicht houdt de stichting Aids Fonds een grote vrijheid bij het toekennen van de gelden. Maar uiteindelijk zijn de vier keuzemogelijkheden één - in overeenstemming met de missie van het Aids Fonds: Werken aan een wereld zonder Aids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden