De Chinese wind is straf, maar Beatrix' hoed houdt stand

Hoe de Chinezen een staatshoofd ontvangen: het gaat in elk geval in de stramme pas van de erewacht, jonge mariniers, jonge jongens van de land- en luchtmacht, bij elkaar misschien honderd in getal die ruim voor aanvang de ontvangstruimte van de Grote Hal van het Volk komen binnenmarcheren, zeer strak...

Van onze verslaggever

De koningin is gekleed in varianten van zeegroen. Ze laat nooit iets aan het toeval over, vermoedelijk ook niet de kleuren van haar pakjes en hoeden. In een omgeving van overwegend blauwe pakken en rode lopers is ze zo opnieuw een vanzelfsprekend middelpunt.

President Jiang Zemin en koningin Beatrix staan dicht naast elkaar op het verhoog. Na de volksliederen lopen ze dicht naast elkaar langs de erewacht. En het is net als bij winkelend publiek, ze hebben niks met elkaar te maken.

Het staatsbezoek aan China is begonnen.

Dan strijkt het gezelschap neer in een zijvertrek. Vijf minuten mag de pers erbij zijn. Het rechthoekige vertrek, meer een zaal dan een kamer, wordt gedomineerd door een enorme prent waarop is afgebeeld hoe woest de natuur kan zijn. Van elkaar gescheiden door een tafeltje waarop enkele orchideeën, zitten in diepe fauteuils de president en de koningin. De rest van het gezelschap, voornamelijk de Nederlandse hofhouding plus de ministers Jorritsma en Herfkens, is in een hoefijzervorm van twee rijen om de staatshoofden gegroepeerd.

De president begint. Dat de koningin hier twintig jaar geleden ook al was en dat veel veranderd zal zijn. De koningin: dat ze zo gelukkig is hier te zijn en dat ze bijzonder graag kennis zal nemen van al wat in China is veranderd. De president: dat er zo'n straffe wind staat, vandaag in Peking, en dat hij hoopt dat Hare Majesteit geen problemen heeft ondervonden met haar hoed. De koningin: dat het wel meevalt.

Volgens minister Herfkens, die minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen vervangt als vaste begeleider bij de staatsbezoeken, is in het vervolg van de korte ontmoeting ook over zaken als burgerrechten gesproken.

De minister heeft het over 'een brede agenda', maar wil verder niets zeggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden