De bonenschotel van Bart

Het zijn de onbewaakte momenten waarop je het niet ziet aankomen, en waardoor zoiets nog eens extra hard binnenkomt, momenten waarop je denkt dat alles koek en ei is en de wereld een fijne plek, en zij opeens haar ogen sluit, haar mondhoeken omhoog krult in een wellustige plooi en zuchtend uitstoot: 'Ach, de bonenschotel van Bart, zo subtiel en zo smeuïg, dáár zou ik nou zin in hebben.'

© THINKSTOCK

Ingrediënten

Voor vier personen:
2-4 bospenen, in blokjes
4 stengels bleekselderij, in blokjes
4 tenen knoflook, gehakt
olijfolie
4 blikken (à 400 gr) olifantsbonen
1 1/2 el fijngehakte salie
1,5 ons serranoham, in reepjes
peper en zout
100 gram rucola, grof gesneden
De bonenschotel van Bart achtervolgt mij. Sta je het godganse jaar je stinkende best te doen in je Volkskeuken, zet je haar het ene goddelijke gerechtje na het andere hemelse hapje voor, smaakmonumenten die zij hoogstens met een beminnelijk lachje begroet, en het enige dat zij bij tijd en wijle weet uit te brengen is dat ze nog zo vaak aan de bonenschotel van Bart moet denken. De bonenschotel die ik overigens nog nooit geproefd heb, en waarvan ik me zo langzamerhand begon af te vragen of die überhaupt wel bestaat.

's Nachts word ik wel eens zwetend wakker, en denk ik aan de bonenschotel van Bart, en vraag ik me vertwijfeld af of het destijds alleen bij die bonen is gebleven.

Ik heb hem het dus maar eens gevraagd (van die bonenschotel, niet wat er daarna kwam), en ja hoor, hij had dat recept nog wel. Waar hij het vandaan had wist hij ook niet meer, 'Was het niet jouw Volkskeuken?', of toch iets uit NRCHandelsblad misschien? En toegegeven, de bonenschotel van Bart is ook heel lekker, al kon ik het in al mijn gekrenkte trots niet laten om er mijn eigen draai aan te geven.

Laat de bonen uitlekken, maar bewaar een limonadeglas bonenvocht. Vraag uw maatslager om extra dikke plakken ham voor u af te snijden. Verhit een ruime plens olie in een braadpan, en laat de wortel, selderij en knoflook een kwartiertje zachtjes smoren, het deksel op de pan. Voeg dan de bonen, salie en ham toe, en kruid met peper en zout. Voeg het bonenvocht toe, en laat nog eens 20 minuten sudderen, totdat de boel goed heet is. Zet het vuur uit, en meng de rucola erdoor heen. Verdeel de bonen over diepe borden, schenk er een zeer gulle scheut olijfolie over, en geef er een knapperige homp brood bij. Mocht u het aan uw geliefde serveren, zeg er dan voor de zekerheid bij dat het uw eigen recept is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden