De biologische klok tikt, ik heb zin een massa moslimbaby's te baren

Om me heen zie ik zo veel zwangere vrouwen dat ik ernstig twijfel aan de juistheid van het lage geboortecijfer....

Kinderen. Zelfs als je ze niet wilt, moet je erover nadenken. Tikt je eigen klokje niet, dan wekken anderen je wel. Laatst zwijmelde een leeftijdgenote weg bij de gedachte aan Zwitsal. Zegt ze: 'Waarom heb jij nog geen kinderen?'

Waarom zou ik? Ook zonder kinderen kun je Zwitsal kopen.

Mijn moeder doet nog beter haar best. Na een bezoekje aan haar zus (drie kleinkinderen) pepert ze mij in dat het huis van mijn tante gevuld was met elha, het Arabische woord voor het genot waarmee pasgeborenen een huis kunnen vullen. Mijn moeder is jaloers op alle oma's en geeft dat ruiterlijk toe. Ze houdt niet op mij ervan te betichten te geloven in de eeuwige jeugd. En manlief kan er ook wat van: tijdens een tv-reportage over de collectieve zwangerschap van de presentatrices van het Jeugdjournaal, kijkt hij me verwachtingsvol aan.

Meestal doe ik of mijn neus bloedt, want, een kind? Nu nog even niet. Maar soms heb ik visioenen waarin kinderen figureren. Dan kan ik jaloers zijn op tienermoeders. Het zal niet makkelijk zijn, maar ze hebben het gehad - zonder wikken en wegen. Ik zit met een dilemma.

Alsof er niet genoeg voors en tegens zijn, dringt zich sinds kort een hardnekkig politiek motief op voor het krijgen van kinderen. Dat zit zo. VVD-Kamerlid Hirsi Ali riep het kabinet eind vorig jaar in Trouw op tot maatregelen: 'Het kabinet zwijgt over een onrustbarende demografische ontwikkeling: enerzijds een vergrijzende autochtone bevolking en anderzijds de toestroom van kinderrijke allochtone gezinnen naar de Nederlandse grote steden. Vindt het kabinet deze ontwikkeling relevant voor het tegengaan van islamitisch radicalisme? Zo ja, waarom staat er dan geen voorstel in de nota om aan bevolkingspolitiek te doen?'

Let niet op de zuigende retorische vraagstelling. Ook de demografische angstdroom die Hirsi Ali uit haar duim zuigt, behoeft geen betoog. Het gaat mij om het begrip bevolkingspolitiek, waarop ze zinspeelt.

Hoe zou Hirsi Ali haar 'bevolkingspolitiek' willen hebben? Gaat de pil voor moslims in het basispakket? Wil ze de kinderbijslag voor deze denominatie afschaffen? Kiest ze voor een beproefde methode, zoals de kinderpremie voor blanke ouders van het Front National? Blijft ze moslims ontmenselijken in de hoop dat ze als vanzelf verdwijnen? Of moet ik gezien haar voorkeur voor harde confrontaties denken aan drastischer maatregelen, zoals een grootscheepse sterilisatiecampagne? En is een verplichte volledige besnijdenis voor alle moslimvrouwen geen idee? Gewoon hermetisch dichtnaaien.

Hirsi Ali houdt haar plannen wijselijk vaag. Bij mijn weten dateert de laatste keer dat een Kamerlid het waagde zoiets publiekelijk op schrift te stellen van 25 jaar geleden. D66'er Imkamp toonde zich toen in NRC Handelsblad bezorgd over het achterblijvende aantal blanke Nederlandse borelingen ten opzichte van het kindertal van Surinamers, Antillianen en gastarbeiders. Imkamps waarschuwing: 'De hele blanke wereld gaat er gewoon aan.' In 1981 veegde columnist Stoker in de Volkskrant de vloer aan met zijn artikelen en noemde hem een racist.

Tegenwoordig zie ik dat niet snel meer gebeuren. Integendeel. Vorig weekeinde stond de Forum-pagina van de Volkskrant bol van Hirsi Ali's gedachtegoed. Schrijver Oscar van den Boogaard: 'Zonder dat we het merkten, is Europa bezet. (...) Het idee dat aanhangers van de radicale islam en haar stille sympathisanten langzaam de overhand krijgen en onze vrijheden gaan afsnoepen, is een nachtmerrie. (...) Hirsi Ali wil nauwkeurige demografische statistieken. De bom tikt.'

Mijn biologische klok ook. Ik krijg spontaan zin om een massa moslimbaby's te baren. Theoretisch kan dat tot mijn veertigste zeker negen keer en de kans is groot dat er een meerling tussen zit. Of doe ik het toch maar niet? Stemmen met je baarmoeder klinkt niet echt fris. Maar ik heb nog even de tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden