De beste tips voor een perfecte relatie

Talloze onderzoeken hebben de afgelopen decennia geprobeerd vast te stellen wat nu juist het succesrecept is voor een goede relatie. Als we al die onderzoeken bij elkaar gooien, krijgen we een beeld van hoe het perfecte koppel er volgens de wetenschap zou moeten uitzien. Of zo een duo in het echte leven ook bestaat is maar de vraag.

Beeld thinkstock

Niet verslaafd aan sms'en
Vorig jaar vonden onderzoekers aan de Brigham Young University dat koppels die ruzie maken, het weer bijleggen en beslissingen maken via sms minder gelukkig zijn in hun relatie. Op het groene telefoontje drukken is dus misschien een beter idee dan snel een berichtje typen.

Kinderloos
Een studie van de Open University bij 5.000 mensen van alle leeftijden in een lange relatie heeft uitgewezen dat koppels zonder kinderen gelukkiger zijn dan koppels mét.

Eerstgeborene + laatstgeborene
Sommige psychologen zijn er van overtuigd dat wanneer een jongste kind en een oudste kind een koppel vormen, je één persoon krijgt in de relatie die graag heeft dat anderen voor hem of haar zorgen en een andere persoon die graag zorgt voor anderen. Dit is de beste combinatie volgens onderzoekers die geloven dat de geboortevolgorde een sterk effect heeft op relaties.

Zo moet het dus niet.Beeld thinkstock

Holebi...
Een recent onderzoek van de Britse Open University suggereerde dat holebikoppels "gelukkiger en positiever ingesteld zijn" over hun relatie. Heterokoppels maakten dan weer minder tijd voor elkaar, communiceerden slechter en deden minder hun best om gemeenschappelijke interesses te krijgen.

Of hetero en feministisch
Heterokoppels waarvan de vrouw feministe is zouden volgens een onderzoek uit 2007 meer tevreden zijn.

Een knappe vrouw en minder knappe man
Een echtgenote die er goed uitziet zorgt ervoor dat de man (en interessant genoeg ook de vrouw) meer tevreden is in het huwelijk volgens een onderzoek dat in 2013 werd gepubliceerd in het 'Journal of Personality and Social Psychology'. Wanneer de man gelooft dat hij knapper is dan zijn vrouw heeft dit niet hetzelfde effect.

Beeld thinkstock

Geen online gamers
Van de 349 getrouwde gamers uit het onderzoek van de Brigham Young Universiteit wou 75 procent van hun partners dat ze wat minder tijd spendeerden achter hun scherm en wat meer tijd in hun huwelijk investeerden.

Even gul/gierig
De University of Michigan ondervroeg in 2009 1.000 getrouwde en ongetrouwde mensen. Uit het onderzoek bleek dat mensen meestal een relatie aangaan met iemand die heel andere gewoontes heeft op het vlak van geld uitgeven. Gierigaards voelen zich met andere woorden aangetrokken tot mensen met een gat in hun hand. Het zijn echter de koppels met dezelfde ingesteldheid over geld die het gelukkigst zijn.

Seks (en veel)
De auteurs van de paper 'Money, Sex and Happiness: an Emperical Study' schatten dat wanneer de seksuele activiteit stijgt van één keer per maand naar één keer per week dit dezelfde stijging in geluk teweeg brengt als 50.000 dollar per jaar extra betaald te krijgen. Een andere studie bij 6.500 mensen in een lange relatie toonde aan dat 42 procent van de ondervraagde niet tevreden was met zijn of haar seksleven, en dan vooral door een gebrek daaraan.

Even dronken (of nuchter)
Een dronkenlap en een geheelonthouder is geen geode combinative. Volgens een studie van het University of Buffalo Research Institute maken koppels met ongelijke drinkgewoontes een grotere kans om uit elkaar te gaan.

Beeld thinkstock

Verder wijst onderzoek ook nog uit dat het perfecte Koppel hetzelfde gevoel voor humor heeft, elkaar oprecht het beste gunt, omringd is door andere koppels die niet gescheiden zijn, erg op elkaar lijken, weinig gemeenschappelijke Facebookvrienden hebben en evenveel in het huishouden doen.

Ken jij zo een koppel? Waarschijnlijk niet. Wat werkt voor het ene koppel is vaak helemaal niet zo belangrijk voor het andere. De kans dat wetenschappers ooit écht het recept voor de perfecte relatie ontdekken is dan ook eerder klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden