De beste herfstbiertjes

Het is de tijd van het jaar voor een stevige boswandeling. En voor een biertje na afloop: bier met herfstgloed. Ferm bier.

Beeld Thinkstock

Anderson Valley Fall Hornin' Pumpkin Ale

Nederland heeft bokbier, Amerika pumpkin ale, seizoensbier bij uitstek. Gemaakt met pompoen en kruiden als kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat. Een verwarmende smaak die perfect bij dit jaargetijde past. Van de pumpkin ales die in Nederland te koop zijn, is de Fall Hornin' van brouwerij Anderson Valley uit Californië een van de beste. Zij maken een ongefilterd oranjebruin, kruidig geurend bier waarin we karamel, kruidnagel en gekonfijte gember proeven. Prima bij pepernoten. Sommige Nederlandse brouwers wagen zich ook al aan deze stijl. Ik denk zelfs dat het tijd wordt voor het eerste Nederlandse pompoenbierfestival. Wie durft?

Prijs: euro 2,80 (33 cl), 6% alcohol. Alternatieven: Epe Hommeles Papoen, Leidsch Bier Pumpkin Raisin Bock.

Hof ten Dormaal Witgoud

Om bier te maken heb je niet veel nodig. Water, graan, hop en gist. Daarmee ligt er een wereld aan stijlen en smaken open voor de brouwer. Helemaal mooi wordt het als je die grondstoffen ook zelf verbouwt. Hof ten Dormaal uit Tildonk, even boven Leuven, doet dat. De brouwerij, of moet ik zeggen: de boerderij waar ook gebrouwen wordt, verbouwt zelf de ingrediënten voor het bier. Hof ten Dormaal maakt doorsnee bieren, maar het wordt spannend in het Taste Lab waarin zonder terughoudendheid wordt geëxperimenteerd met nieuwe smaken. Zoals het Witgoud-bier. Het bevat de wortel van de witlofstruik om een typerende bitterheid af te geven. Dat is minder vergezocht dan het lijkt. De streek is van oudsher de plek waar Brussels lof vandaan komt. Witgoud is een fluwelig bier waarin je niet de hopbitterheid proeft maar een ander soort, meer aardse bitterheid. Zacht, wat zoet (er zit suiker in) en zeer prettig. Bij dit bier heb je verder niet veel nodig. Een fijn plankje met zachte kazen, druiven en vijgenbrood sluit al snel vriendschap met dit bijzondere bier.

Prijs: euro 3,30 (33cl), 8 % alcohol.

Emelisse Coffee Stout Bruichladdich

In moderne brouwerijen is het roestvrij staal, waar je ook kijkt. Van kookketels tot leidingen tot opslagtanks. Waar is de romantiek van de houten vaten? Nou, die wordt met vrachtwagens tegelijk de brouwerijen in gereden die graag een 'barrel aged' bier maken. Vaten waarin whisky, cognac of rode wijn werden bewaard, geven nu hun smaak af aan het bier waarmee ze worden gevuld. Vaak geeft dat sublieme resultaten. Zoals bij deze Coffee Stout van Emelisse uit Kamperland in Zeeland. Vijf maanden gerijpt op Bruichladdich-vaten. De turfige jodiumsmaak van deze Islay whisky heeft subtiele sporen achtergelaten in deze fijne stout. Chocola, mokka, laurier, er gebeurt van alles. Met één flesje kun je een hele avond bij het kampvuur doorbrengen. Starend in de vlammetjes, nippend aan dit bier, eventueel met een stukje pure chocola, kan de herfst niet lang genoeg duren.

Prijs: euro 4,00 (33cl), 10% alcohol. Alternatieven: Emelisse Barley Wine Heaven Hill BA, La Trappe Quadrupel Oak Aged serie, Harviestoun Ola Dubh

Brasserie d'Achouffe McChouffe

Diep in het Ardense woud wonen kabouters die bier maken. En soms dragen ze een kilt, dan zijn ze Scotch ale aan het maken. Een stijl die populairder is in België dan in Schotland zelf. Dat gaat terug naar de Eerste Wereldoorlog toen de Britse soldaten behalve de bevrijding ook de Engelse en Schotse ales meebrachten.

Denk bij Scotch ale aan toffee. Koper van kleur, karamel in de neus en moutige warmte in de mond.

Deze uitvoering houdt het midden tussen een Scotch ale en een dubbel. Onder de lichtbruine schuimkraag schuilt een bier dat zoete associaties oproept met pruimen, panforte, banaan en perendrups. Deze Belgische variant past bij een goed stuk vlees. Eigenlijk bij alles wat vuur of grillplaat heeft gezien. En bij herfststormen.

Prijs: euro 1,60 (33cl), 8% alcohol. Alternatieven: Scotch Silly, Gordon Finest Scotch.

Heller Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Bier is voor mannen in houthakkershemden, met baarden en tatoeages. Volgens de reclame dan. Nonsens. Van bier mag iedereen genieten. En in het Beierse Bamberg doen ze dat al een paar eeuwen. Daar is het gebruik om de mout te drogen op een houtvuur. De mout krijgt zo een krachtig rookaroma dat rechtstreeks de brouwketels in gaat. Brouwerij Heller maakt verschillende bieren met deze rookmout, zoals de Weizen, Urbock en de Märzen. Die laatste stijl werd van oudsher gebrouwen in maart om de tijd tot het nieuwe brouwseizoen te overbruggen. Een amberkleurig ondergistend bier, wat aan de droge kant. Dit rauchbier maakt bij de eerste snuif en slok een onuitwisbare indruk. De ervaring van een houtkachel in de herfstlucht. Komt allemaal door dat bedwelmende rookaroma. Dit is bier voor bij grote Duitse gerookte hammen of gepofte kastanjes.

Prijs: euro 2,50 (50cl), 5,1 % alcohol. Alternatieven: Gänstaller Bräu Smoked Märzen, Emelisse Rauchbier, De Dochter van de Korenaar Bravoure

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden