De belanstelling voor Diana is niet meer vanzelfsprekend

Vandaag opent Althorp House, het familie-landgoed van de familie Spencer in Northamptonshire, weer de poorten voor de bewonderaars van Diana, prinses van Wales....

Bert Wagendorp

De belangstelling is dit jaar, twee jaar na de dood van de prinses, minder groot dan in het openingsseizoen. Toen waren alle 150 duizend kaartjes (32 gulden voor volwassenen, zestien voor kinderen) al voor 1 juli uitverkocht, nu zijn er nog 25 duizend beschikbaar.

Graaf Spencer, broer van Diana en museumdirecteur, wijt dat aan de afnemende belangstelling voor de prinses. Spencer beweert zelfs dat de media er de afgelopen maanden een waar genoegen in hebben geschept zijn zusters nagedachtenis naar beneden te halen. Hoe dan ook, 'wij hebben manieren moeten bedenken om de interesse aan te wakkeren', zei hij dinsdag.

En dus zijn er een aantal zaken aan de tentoonstelling toegevoegd, die geen bewonderaar mag missen. Het topstuk is nu de doopjurk van Diana, uit 1961, die onlangs tussen vijftienduizend andere kledingstukken werd aangetroffen in de collectie van het Costume and Textile Study Centre in Norwich.

Daarnaast zijn de bruidsjurken te zien die tijdens Diana's huwelijk met prins Charles, in 1981, werden gedragen door de twee bruidsmeisjes. De ene werd door het betrokken meisje gratis in bruikleen gegeven, de andere moest graaf Spencer, tot zijn niet geringe irritatie, voor een substantieel bedrag aanschaffen op een veiling.

Kern van de tentoonstelling vormen de herinneringen aan Diana's kindertijd. Nieuw zijn een speelgoedpoes, alsmede een kinderbriefje met de aanhef 'Darling Daddy' en enkele foto-albums met familiekiekjes. Elders is de eerste versie van Spencers begrafenistoespraak te zien, en ook de handgeschreven tekst van Elton Johns lied Goodbye England's rose mag een aanwinst heten. Verder kan, zonder bijbetaling, buiten de stal een blik worden geworpen op het eiland in het meertje The Oval, waar Diana, bewaakt door vier zwarte zwanen, ligt begraven.

Vorig jaar ging twintig procent van de opbrengst uit de kaartverkoop (1,3 miljoen gulden) naar het Diana Memorial Fund. De rest was nodig om de kosten te dekken - graaf Spencer investeerde ruim acht miljoen gulden in het museum en het bezoekerscentrum. Spencer liet weten dat het fonds dit jaar voor het laatst in de opbrengst zal delen. De graaf had het toch al nooit zo op het DMF, en wil het geld volgend jaar doen toekomen aan 'plaatselijke goede doelen' en aan organisaties die Diana een goed hart toedroeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden