De bakker en het zielige konijn

'En de bakker zei: 'Ik heb geen worteltjestaart.' Toen ging het konijn maar weg. De volgende dag kwam hij weer. 'Bakker! Heeft u worteltjestaart?' En de bakker zei: 'Verdraaid! Ik héb geen worteltjestaart.' En toen zei het konijn: 'Vies hè!' O nee, dat was later. Het konijn ging weer weg. En de bakker ging maar worteltjestaart bakken, want hij vond het konijn zo zielig. En toen kwam het konijn weer en de bakker was al helemaal blij dat hij nu wel worteltjestaart had, en...'

Beeld thinkstock

Ingrediënten

(voor 3 tot 4 personen)

1 quicheschaal, ingevet
5 plakjes diepvriesbladerdeeg
50 g roomkaas (naturel)
25 g geitenkaas, geraspt
2 eieren
zout, peper
600 g (regenboog)peen
100 g geitenkaas, in plakjes
2 el olijfolie
1 teen knoflook, geperst
1 el citroensap
gemalen peper
Dat leren lezen in groep 3, dat is gelukt. En hoewel hij ook echte verhaaltjes leest, vindt zoon zijn grootste geluk in werken als De 1.000 leukste moppen, De 500 beste moppen en wat dies meer zij. Hij denkt dat wij die moppen nog niet kennen. Of dat we ze meteen weer vergeten: hij vertelt rustig alle moppen een keer of tien, waarbij hij hikt van de lach. U kent hem toch, die mop van de worteltjestaart?

Hij komt in al die moppenboeken voor, net als de spin-off met gympen ('Lelijk hè!'). Tot vermoeiens toe probeert het joch alles zo waarheidsgetrouw mogelijk voor te dragen. Er zit één voordeel aan de mop van de worteltjestaart: zoon moet er zo hard om lachen, dat hij niet meer toekomt aan de mop van de roodwitte ridder op het zwart-witte paard. (Googlet u maar, als u hem niet kent.)

Het malle is dat worteltjestaart helemaal niet vies is. Het is zelfs lekker. En met regenboogpeen (van de biologische winkel) is ze ook nog eens erg mooi, deze quiche.

Bekleed de quicheschaal met het ontdooide bladerdeeg. Roer roomkaas, geraspte geitenkaas, het ei en wat zout en peper goed door elkaar. Verdeel dit over het bladerdeeg.

Was de peen, haal kop en kont eraf en schaaf er met de kaasschaaf lange plakken van. Snijd de geitenkaas in gelijke breedte als de plakken wortel.

Nu komt het vullen. Plaats de plakjes wortel op hun lange kant rechtop in het roomkaasmengsel. Begin aan de rand van de schaal en werk in de rondte, langzaam naar binnen. Als u dat blijft doen, ontstaat uiteindelijk een spiraal.

Na een paar rondjes regenboogpeen, doet u een rondje geitenkaas. Zet de wortel daar strak tegenaan. Schuif indien nodig her en der extra reepjes wortel ertussen; zo komt het netjes strak te staan. Vul zo de hele schaal. Meng olijfolie met knoflook, citroensap en peper en sprenkel dat over de taart. Bak hem in 35 tot 45 minuten gaar in een oven van 180 graden. Lekker met iets knapperigs groens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.