De allereerste BOM-moeder toen en nu

Alleen al het taalgebruik maakt de documentaire Sweet Cecile tot een cultuurhistorisch document. 'De man is een biologisch en maatschappelijk gegeven....

Cecile zoekt contact met vrouwen met dezelfde overtuiging, om elkaar te steunen. Ze voeden hun zoontjes op tot 'feminist'. Willem Jansen moet met een jurk naar school. Cecile verklaart dat zij zich 'verzet tegen het isolement van het twee-oudergezin'.

Willem is nu 21 jaar, zijn zusje Berthe 18. Beiden zijn het huis uit, en Cecile bezint zich. Alleen, op een Grieks eiland. Een leeg nest en geopereerd wegens borstkanker. Zoon Willem krabt verlegen in zijn blonde krullen terwijl moeder en dochter elkaar huilend in de armen vallen nadat op haar achttiende verjaardag de filmbeelden van haar geboorte zijn getoond. De eerste vrouw die zich publiek bekend maake als bewust ongehuwde moeder, schrikt er nog steeds niet voor terug heftige emoties te laten registreren door de camera.

Zoon Willem is een schat, maar een typische man, constateren de feministische vriendinnen van destijds. Cecile heeft veel moeite gehad om dat te accepteren. 'We dachten toch dat het anders kon?' Historische filmbeelden vol feministische kretologie worden in de documentaire afgewisseld met recent opgenomen gesprekken. Willem is mild in zijn oordeel over de keuze van zijn moeder, dochter Berthe heeft ernstige kritiek. Dat verschil heeft onder meer te maken met het feit dat de zoon altijd heeft geweten wie zijn biologische vader was en dat hij verwekt is met diens toestemming. De verwekker van de dochter werd als terloopse minnaar niet in het plan gekend, en er moest zeventien jaar later een DNA-onderzoek aan te pas komen toen Berthe haar vader wilde leren kennen.

Glashelder pratend over haar gevoelens geeft de 18-jarige Berthe waardevolle informatie voor de huidige discussie over het recht op anonimiteit van mannen die zaad geven voor donor-inseminatie en het recht van kinderen om te weten van wie ze afstammen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden