Dat is Nederland: 1113 dakloze kinderen

Op de Internationale dag van de Rechten van het Kind stapelen de schrijnende verhalen over uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen zich op. 'Dit is nu Nederland.'..

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Een lege stoel en daaromheen huilende klasgenoten. Luisterend naar debandrecorder waaruit de stem van de 13-jarige Parya klinkt. 'De politie namons mee naar het deportatiecentrum. Ik voel me hier een dier. Waarom? Ik heb geen onvoldoendes en kreeg zelfs een 10 voor Nederlands.'

De scène uit de reeks 26 duizend gezichten, een project waarbijfilmmakers uitgeprocedeerde asielzoekers een gezicht proberen te geven, ishét bewijs. Vindt Tweede-Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks). 'Dit is nuNederland', stelt ze zondag bitter vast. Schrijnende verhalen stapelen zichop tijdens het tribunaal dat de rechten van asielzoekerskinderen onderzoektin de Amsterdamse kerkzaal de Duif.

Naast Vos zetelen de Amsterdamse oud-burgemeester Ed van Thijn enhoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout.

Voor hen verschijnen in drie uur tijd artsen, advocaten, docenten,hulpverleners, maar ook wethouders die verklaren dat de Nederlandse staateen loopje zou nemen met de fundamentele rechten van het kind.

Zo vertelt John van Tilborg van de kerkelijke stichting Inlia hetverhaal van een 9-jarig zwaar gehandicapt meisje. 'Ze wordt in haarrolstoel het asielzoekerscentrum uit gereden.' Ze staat op straat , terwijleen tweede asielprocedure op medische gronden nog loopt volgens VanTilborg.

'Klinkeren', heet dat in de wereld van de asielzoeker. Wieuitgeprocedeerd is, loopt het risico op straat te staan. Zonder geld.Particulieren en steeds meer gemeenten regelen noodopvang voor deze groep.

Alleen al bij Inlia waren in 2003 1113 dakloze kinderen bekend.Driehonderd van die kinderen vonden noodhulp. 'Dat betekent dat achthonderddoor moesten zwerven', zegt Tilborg. Duizenden uitgeprocedeerdeasielzoekers melden zich niet bij Inlia.

Zondag, op de Internationale dag van de Rechten van het Kind, wordt het imago van Nederland er niet beter op in de kerkzaal. De deskundigen komenmet talloze voorbeelden van kinderen die dakloos zijn geworden, geengezondheidszorg of onderwijs krijgen of in een detentiecentrum belanden.

Kinderen mogen volgens de verdragen in detentie, maar alleen als laatsteredmiddel en als de gevangenschap kort duurt. Directeur Eduard Nazarski vanVluchtelingenWerk Nederland stelt dat in Nederland niet aan die voorwaardenwordt voldaan. 'Detentiemiddelen worden gebruikt als ontmoediging, mogelijkook om stemmen te winnen. Het afschrikwekkende effect lijkt belangrijkervoor de regering dan andere zaken als de rechten van het kind.'

Het tribunaal stelt na alles te hebben gehoord dat Defence for Children,Inlia en Kerken in Actie moet doorgaan met de aanklacht tegen de staat.Procederen dus.

Parya, het Iraanse meisje uit het filmpje van 26 duizend gezichten, isna ruim zes weken detentie weer vrij. 'Sinds zes dagen', zegt ze op hettribunaal. 'Waarom ik ineens vrij ben, weet ik eigenlijk niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden