Het eeuwige levenRiet Lina (1938 - 2020)

Dat hoofdredacteuren van de Volkskrant zoveel jaren konden blijven zitten, hadden ze ook aan Riet Lina te danken

Volgens velen was ze machtiger dan de hoofdredacteur. Riet Lina was zo’n persoonlijkheid dat ze geen positieve discriminatie nodig had.

Riet Lina.

Op secretaressedag – de derde donderdag van april – verscheen toenmalig hoofdredacteur Pieter Broertjes van deze krant eens met een grote bos bloemen voor Riet Lina, zijn assistent. Hij vond het een gepaste geste. ‘Maar met een verstoord gezicht nam zij de bloemen aan en propte ’m omgekeerd in de prullenmand. ‘Wil je dat nooit meer doen? Ik ben geen secretaresse’’, memoreerde hij op de uitvaart haar reactie.

Formeel was zij de linker- en rechterhand van drie hoofdredacteuren van deze krant. Ze hield voor hen de agenda bij, ontving gasten en deed ander regelwerk. Maar ze deelde daarnaast drie decennia het lief en leed van de redacteuren op de krant die ze van haver tot gort kende. Velen dichtten haar de eigenlijke macht toe. Waar Riet Lina op tegen was, belandde niet op het bordje van de hoofdredacteur. Als ze positief adviseerde, kon hij het niet negeren. Zij was de loods als de kapitein met zijn schip in gevaarlijk vaarwater raakte. Dankzij haar persoonlijkheid was emancipatie voor haar een gegeven. Voormalig muziekcriticus Hans Heg van de Volkskrant was vijftig jaar haar beste vriend. ‘Ze was een feministe avant la lettre. Ze beschouwde zichzelf als een volwaardig onderdeel van de redactie.’ Die waardering als redactielid kreeg ze bij haar afscheid in 1999. Inmiddels is een zaal in het Volkshotel aan de Amsterdamse Wibautstraat naar haar genoemd.

Dat hoofdredacteuren zoveel jaren konden blijven zitten, hadden ze ook aan Riet Lina te danken. Zij voorkwam dat ze zich onmogelijk maakten. Met haar mensenkennis onderkende ze de gevoeligheden op de redactievloer. ‘Als je dat doet, krijg je oorlog’, zei ze als haar baas iemand de mantel wilde uitvegen.

Riet Lina had incidentele relaties, maar bleef vrijgezel. Ze genoot een rijk sociaal leven met talrijke vrienden en vriendinnen.

Heg: ‘Ik zag haar als een paradijsvogel – inspirerend, kleurrijk en uitgesproken. Helaas werd ze na haar pensioen ook een gekooide vogel door haar hartproblemen.’ Ze overleed op 17 juli, vlak voor haar 82ste verjaardag.

Riet Lina werd geboren in Venlo. Haar vader had daar een herenmodezaak. Ze was de oudste in een gezin met vijf jongere broers. Ze was au pair in Parijs voordat ze in 1968 in dienst kwam van de Volkskrant.

Ze voelde zich daar als een vis in het water. De eerste hoofdredacteur die ze meemaakte was Jan van der Pluijm, daarna volgden Harry Lockefeer en Pieter Broertjes. ‘In feite heeft Riet mij het vak geleerd. Ik kwam in 1995 net kijken als baasje en Riet was door de wol geverfd. Uit de redactie voortkomend moest je als baas meer afstand tot de redactie bewaren, zonder afstandelijk te worden’, merkte Broertjes op.

Ze ging in 1999 met pensioen en kreeg de tijd voor haar zwempartijtje in het De Mirandabad, bezoeken aan het Concertgebouw en haar tweede huisje in Griekenland.

Heg was haar soulmaatje. Een relatie van een homo en een hetero die door de vele dramatische gebeurtenissen – het verlies van zijn partner en haar hartaanval – in de loop der tijd steeds hechter werd. Ze was ook de matriarch van haar familie, de betrokken eigenzinnige tante voor veel van haar neefjes en nichtjes.

Maar er was ook tragedie. Van haar vijf broers overleden er drie, waarvan twee in het laatste jaar. Een ander werd dementerend. Haar neef Rik Lina: ‘Vooral het overlijden van haar jongste broer Guus trok ze zich erg aan.’ Hoewel haar eigen dood onverwacht kwam, voelde ze het moment aankomen. In de laatste weken had ze alles geregeld – tot aan een adressenlijst toe voor de uitnodigingen voor haar afscheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden