Danneels getuigt over misbruik

Na huiszoeking in het bisschoppelijk paleis hoort de Belgische justitie nu de kardinaal. Onder de gevonden papieren, bleek dinsdag, zijn documenten uit het proces-Dutroux....

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

BRUSSEL De Belgische kardinaal Danneels is dinsdag ruim tien uur als getuige gehoord over seksueel misbruik van kinderen door priesters en bisschoppen in de katholieke kerk. Danneels wordt verweten de misstanden jarenlang in de doofpot gestopt te hebben, hetgeen hijzelf ontkent.

Tijdens het verhoor werd Danneels – tot vorig jaar de hoogste in rang bij de Belgische kerk – geconfronteerd met kinderpsychiater Adriaenssens. Die leidde een kerkelijke commissie waarbij slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken zich konden melden. Zeker vijftig van de slachtoffers zouden gezegd hebben dat Danneels op de hoogte was van de misstanden maar daar niets mee deed.

Volgens Adriaenssens zag Danneels er ‘aangeslagen’ uit. ‘Hij is zo’n verhoor duidelijk niet gewend. Het is zeer moeilijk voor hem om te bedenken dat heel wat mensen dachten dat hij op de hoogte was en niets gedaan heeft.’ De kardinaal wilde na afloop geen mededelingen doen.

Huiszoekingen
De actie van justitie om Danneels te ondervragen vloeit voort uit de huiszoekingen eind juni bij het aartsbisschoppelijk paleis, de Sint-Romboutskathedraal en de woning van de kardinaal in Mechelen. De meegenomen documenten bevatten mogelijk aanwijzingen dat Danneels informatie had over het misbruik.

Dinsdag werd bekend dat tussen de papieren uit het aartsbisschoppelijk paleis honderden foto’s en vele documenten uit het proces van de Belgische kindermoordenaar Dutroux zaten. De speurders vragen zich af hoe deze voor het gerecht bestemde informatie, daar is terechtgekomen.

Volgens de Vlaamse media gaat het onder meer om foto’s van de opgraving en lijkschouwingen van Julie en Melissa, twee slachtoffertjes van Dutroux. Woordvoerder De Beukelaar van de Belgische bisschoppen, toonde zich dinsdag verbaasd. ‘We weten niks over die dossiers. We vragen ons af waar die informatie vandaan komt.’

Op de met veel overmacht uitgevoerde huiszoekingen kwam aanvankelijk veel kritiek. In de kathedraal openden de onderzoekers ook een kardinaalsgraf. Volgens een bron ‘in de schoot van de kerk’ zou het bisdom daar bewijzen over pedofilie door geestelijken verbergen. In de kathedraal werd echter niets gevonden.

Ook de inval eind juni in het kantoor van de commissie-Adriaenssens riep boze reacties op. De inbeslagname van 475 dossiers over pedofiliezaken zou het vertrouwen bij de slachtoffers hebben geschonden. De commissie diende daarna ontslag in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden