Dankzij Polakgebouw hoef je de campus niet meer af

Dit gebouw past in de ambitie een 24-uurslevendigheid op Woudestein te creëren. Je hoeft de campus niet meer af. De stopcontactdichtheid is feestelijk groot in het nieuwe studeerhuis van de Erasmus Universiteit.

Boven de enorme trap ontvouwt zich een ingenieus stelsel van trappen. Beeld Jeroen Musch

De gebouwen van architect Paul de Ruiter zijn niet altijd makkelijk, zeker niet op het eerste oog. Dat geldt ook voor het nieuwe studeerhuis op de campus Woudestein van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Dit Polakgebouw ontleent zijn fascinatie niet zozeer aan zijn uiterlijk als wel aan zijn organisatievorm.

Het glazen gebouw van 50 bij 35 meter zit vol met leerplekken voor studenten. Over vijf etages zitten honderden studenten aan tafels en vensterbanken gebogen over laptops, tablets en telefoons. De stopcontactdichtheid is feestelijk groot. Hier krijgt het Nieuwe Leren gestalte, studenten leren niet meer solo, thuis uit een boek, maar met elkaar, online, in een gebouw waar concentratie en informatie-uitwisseling twee kernbegrippen zijn.

Filmisch beeld

Stilte versus omfloerst overleg, rust versus geroezemoes. Tussen die twee stemmingen is dit leergebouw gebalanceerd. Drager van het concept is een centraal atrium dat naar boven toe wijd uitloopt. Hoe hoger je komt, hoe stiller het wordt. Het daglicht wordt intenser, de rust wordt groter, het vloeroppervlak kleiner.

De meeste reuring zit in de grondplint met winkels (kapper, wasserette, copystore) en een enorme eikenhouten trap. Die vult de hal vrijwel volledig, waardoor je de treden op omhoog wordt gedwongen. Dat oogt wat krap, maar op één hoog begrijp je wat de architect beoogt. Boven je hoofd ontvouwt zich een ingenieus stelsel van trappen die naar alle zijdes van het atrium uitwaaieren. Het is een filmisch beeld, ergens halverwege de trappen in de hal van Harry Potters Zweinstein en het Trappenhuis van M.C. Escher.

Duurzaam bouwen

Paul de Ruiter Architecten heeft naam op het gebied van duurzaam bouwen; het bekroonde TNT hoofdkantoor in Hoofddorp (2011) is van zijn hand. Ook dit Polakgebouw is zwaar gecertificeerd qua energie en herbruikbare materialen.

Het beste deel van het ontwerp is de wijze waarop de verschillende geluidszones rondom het atrium zijn gesegmenteerd. De eerste ring is open en heeft de zachte ruis van bellende en traplopende studenten. Dan volgt zone twee, een omloop achter glas met informele leerplekken afgescheiden van de atriumgeluiden. De derde ring zit achter een nieuwe glaslaag en heeft werktafels en overlegkamertjes.

Studeren kan hier tot middernacht. Het sociale aspect van studeren, het bevorderen van interdisciplinaire ontmoeting: dat zijn zaken die de hedendaagse universiteit graag aanmoedigt. Dit nieuwe gebouw past in de ambitie op Woudestein een 24-uurslevendigheid te creëren met studeren, horeca, wonen, theater en winkels. Je hoeft nooit meer de campus af.

Polakgebouw. Architectuur. Campus Woudestein, Erasmus Universiteit Rotterdam, ontwerp Paul de Ruiter Architecten. Ingebruikname september 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.