columneva hoeke

Dan zou ik nu graag een welgemeend applaus willen voor de enige echte man in huis

null Beeld Aisha Zeijpveld
Beeld Aisha Zeijpveld

En dan zou ik nu graag een welgemeend applaus willen voor de enige man hier in huis, de grootste en de sterkste, de minst zwangere ook, want die heeft zojuist, en daar mag echt even voor geklapt worden, vier maanden na Driekoningen, dat is inderdaad op 6 januari, de kerstspullen naar zolder gebracht die al die tijd op het kastje in de gang klaar hebben gestaan, handig gesitueerd naast de trap, waar alle bewoners van ons huis, ja ook hij, dagelijks toch al snel drie, vier keer op en af gaan. Gewoon gedaan, hij meldde het niet eens! Goed, ik weet niet of die drie dozen, of eigenlijk, doosjes, want qua gewicht vertil je je nog eerder aan deze zaterdagkrant, op zolder ook daadwerkelijk zijn op hun definitieve plek terecht zijn gekomen of dat ze vanaf de hoogste tree alleen een schuiverd naar rechts hebben gekregen, over acht maanden moet die hele handel immers toch weer naar beneden, maar dat is ook helemaal niet belangrijk, voor nu is er weer ruimte in de gang dus wat wil een hoogzwangere nog meer?

Nou ja, de stapel tijdschriften bij de deur, zou mooi zijn als die ook een keer wordt geordend, evenals de 3 miljoen Belangrijke Brieven en Bonnen die overal in huis rondslingeren en wie weet kan hij dan meteen de stofzuiger naar beneden nemen waarmee ik net het hele huis heb gedaan, want onze schoonmaakster is ermee uitgescheeën en een nieuwe is hier nog met geen loep te vinden, want in een dorp als het onze doen de vrouwen dat nog gewoon allemaal zélf, zoals het hoort.

Nee mensen, het is achterhaald en volkomen oninteressant en een afgang bovendien, zo middenin de vierde feministische golf, maar het is niettemin het heetste hangijzer in onze relatie: de huishoudelijke taakverdeling, en met taakverdeling bedoel ik natuurlijk het verstek laten gaan ervan, want ik doe alles en hij doet niets.

Ho wacht, dat is niet waar: hij zet de biobak buiten en bestelt boodschappen bij de Appie want hij is gek op dingen aanklikken op internet, of het nu aandelen zijn of kaaskoekjes, maar dat doet hij uitsluitend met het oog op de eigen onderbuik, waardoor we op de leverdagen steevast dineren met knakworst, zes flessen gin (‘Die waren in de bonus’) en een doosje granaatappelpitjes toe (‘Die vind jij toch lekker?’).

Ik weet het – niet-meehelpen met het huishouden is een gebrek aan respect, zoals dat ook geldt voor te laat komen en vreemdgaan, al sta ik na zeven jaar samenwonen inmiddels op het punt dat hij best een keer met een ander naar bed mag in ruil voor het uitwringen van een dweiltje voor ‘ie ’m over het aanrecht slingert, maar het punt is: ze zíén het niet. En ja, dat klinkt sleets maar het alternatief is oprechte slechtheid, en als ik dat geloof ben ik nog verder van huis.

Bovendien, ik zíé dat hij het niet ziet.

Laatst, uur of 11, ik ging alvast naar boven. ‘Kom je ook zo?’, vroeg ik. En, wijzend op de mand met schone was op tafel: ‘En neem je die dan even mee?’ Toen hij vijf minuten later in bed plofte en ik vroeg waar de wasmand was zei hij, en nu lieg ik niet: ‘Ik kon ’m niet vinden.’ Gek misschien, maar van iemand die alleen al dit jaar zes nieuwe Random Readers bij de bank heeft opgevraagd ben ik geneigd dat te geloven.

Maar nu is er iets geks gebeurd.

Gister heeft hij na maanden soebatten een schoonmaakster gevonden. Ineens, vanuit het niets, via de groenteboer met wie hij graag praatjes maakt. Naomi heet ze, en ze kan volgende week al beginnen, waarmee hij in één superieure beweging heeft afgerekend met mijn bitter geklaag, en zichzelf tegelijkertijd subliem heeft vrijgekocht. Ze deugen niet, die mannen, maar dat wist u al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden