Dan raakt de ex van de prinses op drift

Reportage..

DEN HAAG Nadat een ongeschoren afgezant van het tv-programma De Wereld Draait Door de vraag had gesteld of het niet tijd werd dat Edwin de Roy van Zuydewijn verder moest gaan met zijn leven, sloeg de vlam in de pan op de persconferentie. Een kale vertegenwoordiger van een complottenwebsite sprong er schreeuwend tussen, en de ongeschoren afgezant schreeuwde harder terug – en iedereen schreeuwde mee.

En dat moest De Roy van Zuydewijn, met aan zijn voeten zijn trouwe viervoeter Pablo, gezeten aan een tafeltje in een zaal van hotel-restaurant Corona, op gooiafstand van het Binnenhof en Paleis Noordeinde, gisteren allemaal aan zich voorbij laten trekken. De ex van een prinses, die nog steeds aantrekkingskracht heeft voor de pers (society), entertainers (diversen) en de wereld van (koninklijke) doofpotten en (republikeinse) complotten.

Zijn advocaat Mark Meijjer had net uiteengezet waarom hij het eindrapport van de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, onder de maat vond: Het stond vol afwijkende en tegenstrijdige verklaringen. Ook was onduidelijk was wie met wie contact had gehad, en hoe dat was verlopen.

Centraal stond de positie van Felix Rhodius, de voormalig hoogste baas aan het hof van koningin Beatrix. Rhodius had eerder de inlichtingendienst aan het werk gezet, (werd eerst ontkend), had navraag gedaan bij de Sociale Dienst (was eerst ontkend) en zou bij Bouwfonds informatie hebben laten inwinnen (twee keer ontkend). Tegenover de ombudsman bekende Rhodius dat hij de baas van Bouwend Nederland Elco Brinkman had gevraagd naspeuringen te doen naar De Roys activiteiten bij Bouwfonds. Dat was dus voor de derde keer een actie van de rechterhand van de koningin.

Diezelfde Rhodius beweerde ook dat hij géén druk had uitgeoefend om De Roys bestaan bij Bouwfonds te verzieken – waardoor de klacht door de ombudsman als ongegrond werd beschouwd. Merkwaardig, zei Meijjer. ‘Ik plaats vraagtekens bij de verklaring van Rhodius. Brinkman inzetten doe je niet zo maar. ’

De Roy had meer te vertellen over Rhodius. Hij was ‘discutabel’ omdat hij een relatie had met een lid van de hoofdredactie van De Telegraaf en zij de ‘smeerlapperij’ over hem de krant in werkten.

Terwijl hond Pablo onrustig begon te draaien, raakte De Roy gedecideerd op drift. Hij droeg voor uit de verslagen van gesprekken, die hij samen met zijn toenmalige vrouw prinses Margarita had gevoerd bij koningin Beatrix. Rhodius zou in De Roys bankafschriften hebben zitten wroeten, en een onderzoek van de Rijksrecherche hebben ‘aangestuurd’.

En Brenninkmeijer? Die was nu constitutioneel failliet verklaard en had zich ‘bij de rijen aangesloten’. ‘Het rapport is een zeperd’, aldus De Roy, die de aanwezigen verzekerde ‘door te zullen gaan’.

Nadat de ongeschoren afgezant van DWDD met veel vertoon de zaal had verlaten, en de kale websitevertegenwoordiger een vraag stelde over een complot rond een hoge ambtenaar van justitie, liep de persconferentie ten einde. Een bebaarde man riep nog dat er een land moest komen tussen Nederland en Duitsland. Bij de uitgang kreeg De Roy een bouwhelm uitgereikt van een AT5-verslaggever. ‘De Noord-Zuidlijn kan wel een daadkrachtig figuur gebruiken.’

Lachend verliet Edwin Karel Willem de Roy van Zuydewijn de zaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden