Dagboek John W. Haley (1840-1921)

Dagboekfragment: wachten, koukleumen en opnieuw wachten in de Amerikaanse Burgeroorlog

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken. 

Virginia, 30 november 1863

Tot op het bot verkleumd werden we wakker. We stonden op, aten wat en betrokken onze posities, recht tegenover waar we gisteren waren. Er gebeurde niets, tot kolonel West de officieren bijeen riep om ze te instrueren over ons offensief om twee uur ’s middags.

Hij kondigde een aanval aan over de gehele lengte van onze linie en aangezien het een desperate aanval was, dienden de officieren voor te gaan. Het terrein waarover we moesten oprukken en de vele sterke verschansingen op ons pad, deden ons huiveren.

Volgens mij verwachtte niemand dat we het zouden overleven. Velen schreven hun naam op een stuk papier dat ze aan hun hemd hechtten, zodat eventuele overlevenden hun naasten een bericht zouden kunnen sturen. Het leek erop dat we op het punt stonden ons leven te vergooien.

Generaal Warren zou de aanval op de vijandelijke rechterflank leiden (voor ons links) en zijn artillerie zou het signaal geven om de middelste linie aan te vallen – met de dood dan wel glorie als slotsom. Dood! Dat woord lijkt hier veel verschrikkelijker dan thuis, waar je kunt sterven terwijl je bent omringd door je geliefden.

Twee uur wachtten we op het aanvalsbevel, doch er gebeurde niets. Ten slotte hoorden we dat generaal Warren had besloten dat de aanval slechts op een zinloze slachtpartij zou uitlopen. Bij het vallen van de avond bevonden we ons in dezelfde positie als gisteren.

John W. Haley (1840-1921), soldaat in de Amerikaanse Burgeroorlog. Uit The Rebel Yell and the Yankee Hurrah. Down East Books, 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.