DagboekEdmond de Goncourt (1822-1896)

Dagboekfragment: verslingerd aan wasvrouwen en ballerina’s

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
"Danseuse au repos" van Edgar Degas (1979)Beeld AFP

Parijs, 13 februari 1874

Gisteren heb ik de dag doorgebracht in het atelier van een merkwaardig schilder, Degas genaamd. Na in alle richtingen zijn voelhorens te hebben uitgestoken, is hij verslingerd geraakt aan het moderne leven, en daarin heeft hij zijn keuze laten vallen op wasvrouwen en danseressen.

Hij liet ons wasvrouwen zien en nog eens wasvrouwen... waarbij hij hun taal sprak en ons de techniek uitlegde van het persen, het rondstrijken, enzovoorts.

Vervolgens kwamen de danseressen aan de beurt. Daar was de dansschool met het ongelooflijke silhouet van de benen van danseressen die een trapje afkwamen, met het helle rood van een Schotse doek te midden van al die witte, opbollende wolken.

De schilder liet zijn doeken zien, waarbij hij zijn uitleg verduidelijkte door door danspassen na te doen. Het was werkelijk amusant om te zien hoe hij, op zijn tenen en met gebogen armen, de vormentaal van de dansmeester en die van de schilder in elkaar liet overgaan.

Een originele knaap die Degas, ziekelijk, neurotisch en het slachtoffer van een ernstige oogkwaal, waardoor hij bang is blind te worden; maar juist daardoor een ­uiterst gevoelig mens, die van ­alles om zich heen de weerslag ­ondervindt.

Volgens mij is hij tot nu toe degene die bij het afbeelden van het moderne leven het best de ­essentie ervan getroffen heeft.

Edmond de Goncourt (1822-1896). Ingekort fragment uit Dagboek. Vertaling Leo van Maris. De Arbeiderspers, 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden