Dagboekfragment Omer K. De Laey (1876-1909)

Dagboekfragment: Venetië is vuil en duister als een rovershol

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Venetië, 13 november 1903

Lijk een schicht ben ik door Zwitserland geschoten, omdat het daar even mistig en nog kouder was dan in onze Vlaamsche winter-terra desolata. Opeens, omtrent den Gotthard, dunde de ­nevel en in een draai van de bane lag een hooge bergtop, wit­besneeuwd in de zonne. Bij ’t eerste zicht, scheen dit een droom. Dan wierd de lucht donkerblauw en de Alpen stonden, in reke of wijds en zijds uiteengesmeten, lijk een kegelspel.

Tot aan Milano toe, van tijd tot tijd, naakte rotsen, met spleten vol sneeuw en in de dalen waterloopen over een bed van dikke keien, lijk doodskoppen. Naar ­Venezia reisde ik onder een hemel zuiver zonder weerga. De over­dreven vermaardheid der Dogenstad houdt stand, omdat Wagner er, in een der minst bouwvallige paleizen, den geest gaf .

Met der daad, is de oude bakermat der Oostersche zeemacht vuil, arm, eng en, ’s avonds, duister lijk een rooverskuil. Mijn aangenaamste stonde was deze van ’t vertrekken, omdat ik den poel achter den rug had en onderweg de uitvaart zag van een kind.

Vijftien of twintig meisjes, in ’t wit gekleed, kwamen met den pastoor, de missedieners , twee vrouwen en en een hoog koperen kruis de kerke binnen. Het wemelde van bloemkronen, tusschen de waskeersen en al die pekzwarte kinderoogen. Op de lippen van den padre speelde een ­bescheiden, jolig geglim.

Omer K. De Laey (1876-1909), Vlaamse dichter. Ingekort fragment uit Uit Italië, afgedrukt in tijdschrift Dietsche Warande en Belfort, 1904.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden