DagboekfragmentEelco van Kleffens (1894-1983)

Dagboekfragment: Vals alarm uit het bezette Nederland

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Londen, 15 januari 1944

Met vertraging ten gevolge van zwaren mist in Londen aangekomen. Lange bespreking met den Prins, Gerbrandy en Lidth de Jeude over de verrichtingen van Z.K.H. in Amerika (vanwaar hij gisteren is teruggekomen) betreffende het met Engeland en de Verenigde Staten te sluiten accoord aangaande de verhouding tusschen de Nederlandsche overheid en Geallieerde militaire autoriteiten.

Juist voor ik wilde vertrekken om met M. te gaan dejeuneeren kwam bericht dat de Duitschers wegens een, overigens mislukten aanslag op een NSB’er te Leiden vijftig nieuwe gijzelaars hebben gevat, onder wie Ru Cleveringa en nog twee professoren, van dewelke zij drie zouden hebben doodgeschoten en de bepaling op elken volgenden dag nog drie af te maken tot hetzij de vijftig dood zouden zijn, hetzij de dader van den aanslag gevat.

Dit bericht met behulp van de heeren van de BVD op zijn waarde onderzocht, en na veel getelefoneer met Reuter, Associated Press en United Press benevens de BBC tot de conclusie gekomen dat het bericht (dat afkomstig is van de Exchange Telegraph Co.) waarschijnlijk in zoover overdreven is dat geen van drie bronnen (behalve dan de Exchange Telegraph Co.) heeft vernomen dat reeds met het doodschieten zou zijn begonnen.

Daarom nog geen maatregelen genomen, teneinde niet voorbarig te keer te gaan. Wegens mist konden wij niet met de auto thuis komen, en daarmee verviel ook de treinreis aangezien het onmogelijk was van het station Virginia Water naar huis te komen.

Eelco van Kleffens (1894-1983), minister van Buitenlandse Zaken. Ingekort fragment uit Michael Riemens: ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’ – de oorlogsdagboeken van Mr. E.N. van Kleffens. Vantilt, 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden