DagboekPeter Matthiessen (1927-2014)

Dagboekfragment: Tibetaanse lama zit al acht jaar in stilte op zijn berg

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Tibet, augustus 1980. Beeld Gamma-Rapho via Getty Images
Tibet, augustus 1980.Beeld Gamma-Rapho via Getty Images

Tibet, 12 november 1973

Gisteren heeft een ronddolende wolf een cirkel sporen achtergelaten bij het begin van het pad dat over de bergen naar Tsakang klimt, en vanochtend zijn er op het pad sporen van een luipaard.

Alsof ze bescherming zoeken, grazen de blauwschapen dicht in de buurt van de hermitage, waarheen ik met Jang-boe op weg ben om de lama van Shey een bezoek te brengen. Als we aankomen is de lama binnen soetra’s aan het reciteren, maar zijn volgeling zit buiten, bezig met het snijden van aardappelen; hij is een leerling-monnik, en door zijn heldere blik ziet hij er jonger uit dan hij is. Hij heet Takla, is 22 jaar en komt uit de grote noordelijke vlakte van Tibet.

Op de zonnige bergrichel luisteren we naar het gemurmel van de lama en beschouwen het weidse panorama van de sneeuwvelden. Wanneer de lama verschijnt, lijkt hij blij te zijn met ons bezoek, hoewel we geen kata bij ons hebben, de ceremoniële witte sjaal die het gebruikelijke geschenk is bij dit soort gelegenheden.

Hij is een indrukwekkende man met de grote haviksneus en de hoge jukbeenderen van een Indiaan; zijn huid is roodkoper, zijn tanden zijn wit, zijn zwarte haar is in een vlecht ­samengebonden. De lama lijkt een gelukkig man en toch vraag ik me af hoe hij zijn afzondering ervaart. In geen acht jaar is hij hier vandaan geweest en vanwege zijn benen zal hij deze plek ook wel nooit meer verlaten.

Peter Matthiessen (1927-2014), Amerikaanse schrijver. Ingekort fragment uit Zen-dagboeken. Vertaling Aleid C. Swierenga. Pandora, 1995.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden