DagboekfragmentCecilia Lichtveld (1928-2018)

Dagboekfragment: Tegenvaller, de suikerbietenstroop is niet te eten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
null Beeld colourbox
Beeld colourbox

Landsmeer, 17 maart 1945

‘Kinderen schiet nu eens op en ga ergens stenen jatten.’ Noon en Bep en ik gingen op weg, vrij sceptisch gestemd, het leek wel een beetje ongewoon: stenen rapen. Al was het maar om een oventje te bouwen voor een grote pan met ­suikerbietenwater.

Het duurde niet lang of we kwamen aan het eind van de Raadhuisstraat bij een bergje cementbrokken, keien en: de bakstenen die we nodig hadden! Toen maar moeizaam aan het rapen, één tasje hadden we bij ons en er moesten op zijn minst vijftien stenen zijn. We zeulden ieder een paar van die smerige brokken ­onder onze armen en sjokten op weg.

Dat ging heel langzaam, het was me een vracht en dan door die Raadhuisstraat, waar de bon ton van Landsmeer woont! Je zag aan de gordijntjes dat juffrouw Spits en de andere juffrouwen ons niet onbesproken lieten sjouwen.

Na drie keer rusten kwamen we thuis. Moeder pakte de stenen en bouwde een keurig geval om de pan op te zetten. Toen kwam Ben met lucifers en stak de takjes aan die wij gesprokkeld hadden uit de tuin.

En zo begon het feest: het vuur wou niet branden, de stroop wou niet koken en de rook woei steeds onze kant uit. We mochten het vuur geen seconde alleen laten, want zonder blazen werd het niets dan wat smeulende takjes.

Ach, stroop is er niet van gekomen, ze was zuur en bitter en had alle mogelijke rottende geuren.

Cecilia Lichtveld (1928-2018), dochter van Helena Mengelberg en Lou Lichtveld (alias Albert Helman). Ingekort fragment uit Tussen doktershuis en stropaleis. Reservaat, 2002.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden