Dagboek1940 - 1945

Dagboekfragment: Sinterklaas als symbool van verzet tegen de bezetters

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

 Den Haag, 6 december 1944

Ik héb Sinterklaas gevierd. Al was het alleen. Al was het dan zonder de gebruikelijke attributen. Maar ik heb het gevierd, alle moffen en hun terreur ten spijt; ik wil me er niet onder laten drukken; in den geest heb ik Sinterklaas gevierd.

Na bij de fabriek te zijn aangegaan om een koffer met pannen op te halen kwam ik in bijna donker voor het eerst sedert twee weken op de Suezkade aan. Met het eten van de gaarkeuken was het meegevallen, gelukkig. In huis was alles donker op een kaars na, en wat een last was dat. Enfin, goede hutspot en dat was een tref.

Na het eten een petroleumlampje met gasolie gevuld en daarbij een pakket voor Nel en Miesje ingepakt. Ik kocht de vorige middag voor Nel een zilveren sinaasappelmesje en voor Miesje een treintje. ’s Avonds was ik nog tot 1 uur bezig geweest om een gedicht op de Sinterklaas van 1944 in elkaar te flansen, maar ’t was gelukt.

Het werd een aardig pakje, dat ik half acht voor de deur legde, waarna ik lang belde. Daarna ging ik weer terug naar de fabriek, de veilige haven; je bent toch eenigszins onveilig in je gevoel als je op straat rijdt.

Toen heb ik in de kamer gestaan tegenover het portret van prins Willem van Oranje en ik heb hardop tegen hem gesproken. Ik heb gezegd, dat ze er ons niet onder zouden krijgen, deze vijanden zo min als vroeger de Spanjaarden.

Ingenieur (29 jaar). Ingekort fragment uit Dagboekfragmenten 1940-1945. Martinus Nijhoff, 1954, herdrukt 1985. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden