DAGBOEKCarl Khevenhüller (1839-1905)

Dagboekfragment: Ritmeester Kurtzrock heeft zijn verstand verloren

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Puebla, 6 augustus 1865

We hebben een groot verlies te betreuren. Ritmeester graaf Carl Kurtzrock is in Ahuacatlan gesneuveld. Aangezien ik sinds mijn jeugd met hem bevriend was, wilde ik de toedracht weten.

Het zat zo: Kurtzrock werd door enthousiasme meegesleept om met zestig ulanen, bewapend met lansen, en met tachtig inlandse voetsoldaten Ahuacatlan in te nemen. Om 10 uur ’s ochtends marcheerde hij de Sierra in. Hoge bergen omringen er diepe, met dicht oerwoud bedekte dalen. Wegen zijn er nauwelijks, men kan er zich vaak met slechts één man tegelijk een weg door banen. Drie uur achtereen daalden ze af.

Ze waren nog maar nauwelijks in het dal, toen Kurtzrock met hevig geweervuur werd ontvangen. Hij zette door, tot ze de steile overzijde bereikten, waar ze hun kamp maakten. De hele nacht ging het schieten door, van slapen was geen sprake. Ritmeester Sternberg vroeg hem dringend om te keren. Maar Kurtzrock leek zijn verstand te hebben verloren. Had hij overwogen hoeveel hij in de waagschaal stelde? Ik houd het voor onverantwoord.

Bij zonsopgang bestormden zij San Francisco. Daarna verder. Vanaf de hellingen bestookten de opstandelingen de ulanen met moordend vuur. De inlanders waren ’s nachts gedeserteerd. Onder de overigen waren veel doden en Kurtzrock was in zijn dij geraakt toen ze Ahuacatlan bereikten.

Carl Khevenhüller (1839-1905), trok in 1864 met de Habsburgse aartshertog Maximiliaan naar Mexico. Ingekort fragment uit ­Brigitte Haman, Mit Kaiser Max in Mexico. Piper, 1983.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden