DagboekWillem de Groot (1597-1662)

Dagboekfragment: Prins Maurits laat zijn opponent ­Oldenbarnevelt onthoofden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

’s-Gravenhage, 13 mei 1619

Hij is kloekmoedig naar zijn slachtbank gegaan, een onwaardig bouwsel voor de Grote Zaal van het Binnenhof. Het zand was zwart en met stro vermengd.

Hij stond op, zonder boeien, en zei: ‘Mannen, geloof niet dat ik sterf als een verrader; ik ben altijd een goede patriot en een getrouw dienaar van het vaderland geweest; geloof het niet als iemand U anders vertelt.’

Daarna heeft hij zijn nachthemd losgeknoopt en zijn wambuis is hem omhooggetrokken. Toen hij zijn hand uitstrekte meende een dienaar te moeten helpen, maar toen is Jan Francken gekomen en die heeft hem geholpen bij het uittrekken.

Hij keek naar het zand en zei: ‘Is dit voor mijn getrouwe dienst gedurende veertig jaar?’ Hij heeft zelf zijn hemd opgevouwen.

Daarna knielde hij naar het noordoosten, met het gezicht naar de Staten-Generaal, zeggende: ‘Christus is mijn leidsman. Heer! Ontferm U over mij. In uw handen beveel ik mijn geest!’

Hij is toen terstond onthoofd, waarbij de voorste twee vingers enigszins gekwetst werden. Meteen is er veel volk op het schavot gekomen. Ze hebben hun zak­doeken in het bloed gedoopt en zoveel meegenomen dat er niets van resteerde. Ze hebben zelfs splinters met bloed uit het schavot gesneden en ook de zakdoek waaraan het zwaard was schoongeveegd, verkocht voor een ­dubbele pistolet.

Willem de Groot (1597-1662), rechtsgeleerde en letterkundige. Ingekort fragment uit Wilfried Uitterhoeve: De zaak Oldenbarnevelt. Vantilt, 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden