DagboekBob Haldeman (1926-1993)

Dagboekfragment: president Nixon haalt een nachtje door

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

President Nixon in 1969. Beeld  Getty Images
President Nixon in 1969.Beeld Getty Images

Washington D.C., 14 augustus 1971

Om half 5 vanochtend werd ik door de rinkelende telefoon ­gewekt. Het was de president. Hij verontschuldigde zich dat hij me had gewekt, maar hij werkte aan zijn toespraak en wilde het er in alle vroegte met me over hebben.

Allereerst wil hij ’s ochtends met William Safire overleggen. Hij wil wat meer peper in de tekst die hij heeft geschreven, maar hij wenst geen verfraaiingen van Safire.

Om tien over half 8 belde hij weer. Hij zei dat hij na ons gesprek niet naar bed was gegaan, maar de tekst had ingesproken in zijn dicteerapparaat. Hij wil Safire duidelijk maken dat de vorm en inhoud van zijn aantekeningen intact moeten blijven.

De grote lijn is wat hem betreft in orde. De ferme taal bevalt hem en hij wil dat die zo blijft. Safire mag er met niemand anders over praten, behalve over technische dingen. Niemand mag zich ermee bemoeien. Hij bedacht een mooie zin voor Safire: ‘Maak het niet kordaat en fraai, maak het kordaat en raak.’

Hij zei dat hij na het dicteren ­iemand was gaan zoeken die de tekst naar Rose kon brengen. Bij het zwembad zag hij een personeelslid dat net uit de sauna kwam. Hij begroette hem met ‘goedemorgen chef’, wat werd beantwoord met ‘ja mevrouw, ik bedoel, ja meneer!’.

Dat vond de president reuze amusant, hij had de ander de stuipen op het lijf gejaagd.

Bob Haldeman (1926-1993), stafchef van president Richard Nixon. Ingekort fragment uit The Haldeman Diaries – Inside the Nixon White House. G.P. Putnam’s Sons, 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden