Dagboek Franz Grillparzer

Dagboekfragment: Praag is net zo mooi als Florence en Venetië

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De Karelsbrug in Praag. Beeld AP

Praag, 22 augustus 1826

Bij invallende duisternis vertrokken, de hele nacht doorgereden. Zodra je de grens met Bohemen achter je hebt, wordt de rit trager en moeizamer.

Ochtendgloren. Verbeeld ik het mij, of wordt het landschap – dat an sich niet ongunstig is – hoe zeg je dat: ernstiger, ruiger, weerbarstiger dan in Oostenrijk en Moravië, en zie je hier hier werkelijk meer onbeschaamde landlopers?

Eindelijk doemt dan Praag op, prachtig gelegen te midden van de omringende heuvels.

23 augustus

Ik kwam hier met een vooroordeel aan. Het kinderachtige misverstand over mijn Ottokar, de bespottelijke woede waarmee de plaatselijke kleingeestige nationalisten op mijn onschuldige stuk reageerden, maakte dat ik mij innerlijk schrap zette. Desondanks kon ik niet ontkennen, dat de stad een overweldigende indruk op mij maakte.

De ligging in het door fraai beboste heuvels omsloten dal, de brede rivier die midden door de stad stroomt, de kleurrijke huizenzee, gunstig door pittoreske torens en stadspaleizen doorsneden, de Hradschin die het geheel bekroont: alles draagt bij aan de bijzondere schilderachtigheid van deze stad.

Er is hier iets dat aan Venetië doet denken, namelijk het voortlevende verleden; de archaïsche omgeving van het Neue Rathaus en de torens op de brug herinneren aan Florence – ja, alles bij elkaar doet Praag werkelijk sterk aan deze stad denken.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Lorenzberg. Ik was er ’s avonds in een herberg genaamd de Hasenburg en ik moet toegeven dat ik zelden iets mooiers heb gezien dan het panorama van Praag.

Franz Grillparzer (1791-1872), Oostenrijkse toneelschrijver. Fragment uit zijn Tagebuch auf der Reise nach Deutschland. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.