dagboekfragmentArie Johannes Knock (1763-1816)

Dagboekfragment: patriot op de vlucht voor Oranje­klanten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Dordrecht, 18 september 1787

Dingsdag den 18 dito arriveerde de huurlingen van Pruyssen op ­Papendrecht, mijn geboorteplaats. Mijne ouders waaren mede de eerste welke van een verdervende Oranjefactie wierden aangevallen, hun huys en meubelen wierden geplonderd en zij van hunne tijdelijke middelen beroofd.

Mijne ouders wierden door die verdervende factiën getrapt, geslagen & mishandeld. 72 huyzen der patriotsche ingezetenen moesten in het zelvde rampsalige lodt deelen.

Ik zeker wetende wanneer ik het ongeluk hadde in de handen der muyters te vallen, ik den dood niet zoude ontkomen, verbergden mij in Dordrecht, liet mijn haar afsnijden en veranderde geheel van kleeding en hield mij opgesloten tot het gerugt zig alomme versprijden, dat alle perzoonen die als gedeputeerdens de provintiaale vergaderinge bijgewoond, na Den Haag wierden opontboden, om aan den Stadhouder (welke in voorige luyster was hersteld) illusidatie te geeven van hun gehoude gedrag ten zijne opzigten.

En daar ik van wegens Papendrecht op verscheidene provintiale vergaderingen had gefungeerd, wierd ik te raaden zonder verwijl mijn vaderland te verlaten en een schuylplaats te zoeken.

Waarop ik dan uyt Dordrecht trok met voornemen een rijsje na Parijs te doen en zoo lange te verblijven, tot de rust in mijn vaderland hersteld was.

Arie Johannes Knock (1763-1816), Nederlandse patriot. Ingekort fragment uit Uit lievde voor vaderland en vrijheid. Verloren, 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden