Dagboek Léon Blum (1872-1950)

Dagboekfragment: Parijs loopt leeg, er is geen sterveling meer in de stad

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Parijs, 11 jun 1940

Tot dusver was op onze tocht naar Parijs niets bijzonders gebeurd. Het enige wat ons opviel, waren de grote troepenconcentraties en een intens militair verkeer. Maar na Melun zagen wij een ander schouwspel: de file van auto’s uit Parijs, beladen met passagiers en bagage.

Naarmate wij de stad naderden, werd de mensenmassa groter en het gedrang erger. Blijkbaar liep Parijs leeg. Wij kwamen de stad binnen via het bos van Vincennes de wijk van Salpêtrière en de boulevard St. Marcel. De straten lagen verlaten.

In Montluçon hadden wij naar een vriendin laten telefoneren, wier woning nog openstond. Daar, in de rue de Varenne, hoopten wij koffie te drinken. In die wijk zag men geen vervoermiddel meer; de mensen waren al dagen tevoren vertrokken.

Ik greep de telefoon. Ik belde het bureau van den voorzitter van de ministerraad. Geen antwoord. Het ministerie van Oorlog. Geen antwoord. Binnenlandse Zaken, het domein van Paul Reynaud. Geen antwoord. Parijs scheen zich in een doodskleed te hebben gehuld.

Eindelijk een menselijke stem. Dormoy had verbinding gekregen met de prefectuur en de prefect, de heer Langeron, was aan de andere kant van de lijn. ‘Er is geen sterveling meer in Parijs’, zij hij, ‘alleen de prefecten en de militaire gouverneur zijn er nog.’

Léon Blum (1872-1950), Franse socialistische politicus, van 1936 tot 1938 premier van Frankrijk. Ingekort fragment uit Dagboek 1940. De Arbeiderspers, 1946.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden