DagboekWilliam Byrd (1674-1744)

Dagboekfragment: Onwelvoeglijke zaken met een dame in een logement

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Londen, 13 juni 1718

Stond om 8 uur op, las een hoofdstuk Hebreeuws en enig Grieks in Lucianus. Ik zegde mijn gebeden en ontbeet met melk. Warm en helder weer, met een westelijke wind. Bezoek van de heer G-n-y, die liet weten dat hij niets voor me kan betekenen in mijn conflict over het bestuur van Virginia.

Om 11 uur bezocht ik mevrouw Sands, waar ik een half uur bleef, daarna naar Ozinda’s, waar ik sir Winfred Lawson en de heer B-r-t-n trof. We lunchten in het Thatched House en aten gebraden kip. De beide heren vertelden me dat ze gonorroe hebben opgelopen bij mevrouw W-l-m.

Na de maaltijd vergezelde ik ze naar de dokter, waarna ik afscheid nam. Om 6 uur ging ik naar Will’s Coffeehouse, waar ik de kranten las. Daarna dronk ik een kop chocola bij Ozinda’s en bezocht ik de Spaanse ambassadeur. Om 12 uur in een koets naar huis. Zegde mijn gebeden.

14 juni

Om zeven uur op. Ik las een hoofdstuk Hebreeuws en enig Grieks in Lucianus. Ik zegde mijn gebeden en ontbeet met melk. Warm en helder weer, met een zuidwestelijke wind. Tot 11 uur enig Engels geschreven, daarna naar mevrouw FitzHerbert. Daarna maakte ik een wandeling en pikte ik een dame op, nam haar mee naar een logement en deed onwelvoeglijke zaken met haar.

Om 1 uur naar huis, waar ik mijn gebeden oversloeg, moge God het mij vergeven.

William Byrd (1674-1744), Amerikaanse aristocraat. Ingekort fragment uit The London Diary. Oxford University Press, 1958.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden