Dagboek Caroline Kirkland (1801-1864)

Dagboekfragment: Onenigheid rondom de fooienpot, de vrouwen krijgen minder

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Genua, 17 juli 1848

Onze arme kamermeid aan boord, een trouwe ziel, klaagde dat de dames die in  ­Livorno van boord gingen haar geen cent hebben gegeven. Bij ons vertrek probeerde de eerste steward ons te verhinderen haar iets toe te stoppen. Alle fooien van de passagiers gaan in de pot en daarna worden ze onder het personeel verdeeld, legde hij uit.

Maar aangezien we niet alle bedienden iets verschuldigd waren en we bovendien de sterke indruk hadden dat het grootste deel van de fooien naar de mannen gaat, besloten we de kamermeid iets ­extra’s te geven. Een en ander lijkt hier niet goed geregeld.

We namen een kamer in Het Kruis van Malta, alleen omdat we in het gezelschap van enkele Amerikaanse medereizigers verkeerden, terwijl we liever naar ons plezierige hotel Feder waren gegaan. We keren graag terug in een gelegenheid waar we goed zijn bediend. Er is geen aangenamer hotel dan hotel Feder en zolang het management niet verandert, blijven we het van harte aanbevelen.

Na het ontbijt hebben we pakketjes met brieven en kranten gemaakt om mee te sturen met de Sesostris, die rechtstreeks naar Marseille vaart. Vandaar gaan ze met spoed door naar Londen. De gedachte dat onze brieven dan in luttele dagen per stoomboot van Liverpool naar New York gaan, geeft ons het gevoel al bijna thuis te zijn.

Caroline Kirkland (1801-1864), Amerikaanse schrijver en voorvechter van vrouwenrechten. Ingekort fragment uit Holidays Abroad, or Europe from the West. Uitgave 1849.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden