DagboekfragmentStefano Infessura (ca. 1435-1499)

Dagboekfragment: niemand rouwt om de dood van een corrupte paus

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Rome, 13 augustus 1484

In de ochtend werd het lijk van Sixtus naar de Sint Pieter gedragen, met twintig brandende waskaarsen, gekleed in een oud, goudbestikt, half vergaan misgewaad. Hij was zwart en opgezwollen, zijn gelaat leek op dat van een duivel. Door ieder die hem zag werd zijn ziel vervloekt en zowel heimelijk als openlijk de duivel aanbevolen.

En er was niemand die goed van hem sprak, afgezien van een broeder van de orde van de heilige Franciscus, die als enige bij zijn lijk waakte, niettegenstaande de enorme stank.

Op dezelfde dag begaf een groot aantal bewapende jongelieden zich naar het paleis van graaf ­Girolamo (bevelhebber van het pauselijk leger en neef van Sixtus IV, red.), in de veronderstelling hem daar aan te treffen. Ze bestormden het pand, sloopten alle deuren en vensters met ijzeren staven, sleepten alles naar buiten en vernielden de tuin en aanplant.

Dezelfde dag togen deze jongelieden met soortgelijke overwinningskreten naar Trastevere, waar ze twee aan de rivier­oever staande pakhuizen vol handelsgoederen plunderden – Sixtus IV, afkomstig uit Ligurië, had veel kooplui uit Genua laten over­komen naar Rome en begunstigd.

Daarna sleepten ze twee met wijn beladen schepen weg, die eveneens een Genuaan toebehoorden. En in de stad plunderden ze elk huis en goed dat iemand uit Genua toebehoorde.

Stefano Infessura (ca. 1435-1499), Italiaanse jurist en secretaris van de Romeinse senaat. Uit Römisches ­Tagebuch. Diederichs, 1979.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden