DagboekfragmentGregory P. Manning (1958)

Dagboekfragment: Meer dan vijftig collega’s in de berg bij het World Trade Center

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

New York, 3 oktober 2001

Bij het World Trade Center was een hoek van het American Express Building afgeschraapt alsof het een kartonnen doos was, en er hing nog een stuk van het Trade Center aan. De gebouwen die om de plek staan van wat ooit het Trade Center complex was, hebben zwartgeblakerde muren, zoals de stenen langs de rand van een open haard.

Het moderne stedelijke landschap van 10 september was veranderd in een serie puinhopen, een metaalsloperij van duizelingwekkende omvang. De rook van ondergrondse vuren kringelde omhoog alsof je naast een actieve vulkaan stond.

Enorme diepladers en verlengde vrachtwagens voor het sloopafval staan in de rij om te worden volgeladen. De grote grijpers lijken niet eens een miniem gaatje in de puinhopen te maken, maar toch vullen ze binnen enkele minuten een enorme vrachtwagen. Als er een vrachtwagen wegrijdt, wordt zijn plaats meteen door de volgende ingenomen.

Vlak voor ons gaapte een gat van tien meter diep. De hoofdingang van het gebouw, waar vaak mensen stonden te roken, was een wirwar van steunbalken. De stalen balken van de lobby en de eerste paar verdiepingen lagen om een grote berg verpulverd puin.

Meer dan vijftig collega’s van mij lagen ergens in die berg, samen met duizenden anderen. Mitch en ik zeiden kaddisj voor ze.

Gregory P. Manning (1958), Amerikaanse effectenhandelaar, werkte in het World Trade Center. Ingekort fragment uit Liefs, Greg & Lauren. Vertaling Lidwien Biekmann. The House of Books, 2002.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden