Dagboekfragment R.H. Dana (1815-1882)

Dagboekfragment: Man overboord, alle hens aan dek

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Stille Oceaan, 19 november 1834

’s Morgens om zeven uur, terwijl wij wacht te kooi hadden, werden wij opgeschrikt door de kreet: ‘Alle hens aan denk! Man overboord!’ Deze uitroep deed iedereen de schrik om het hart slaan en toen wij het dek opstormden, ­zagen wij dat het schip bak lag met alle zeilen bij.

De dekwacht liet de kampanjeboot neer en ik was nog net op tijd om er in te springen, op het moment dat men afduwde, maar pas toen wij met onze kleine boot op de Stille Oceaan lagen te dobberen, kwam ik er achter wie wij verloren hadden.

Het was George Bolemer, een ­Engelse matroos die door de officieren gewaardeerd werd om zijn ijver en gewilligheid en door de bemanning als een goed matroos werd beschouwd.

Hij was naar boven gegaan om een strop aan de grote top te ­bevestigen, waaraan een talie­loper moest komen, met een strop met een blok eraan, een lijn en een marlspijker om zijn nek. Hij viel van de stuurboords puttingtouwen en omdat hij niet kon zwemmen, veel kleren aan had en al die dingen om zijn nek had, zonk hij waarschijnlijk onmiddellijk.

Wij roeiden achteruit naar de plaats waar hij gevallen was en ofschoon wij wil wisten dat er geen hoop was hem te redden, wilde toch niemand aan terugkeren denken en wij roeiden bijna een uur rond zonder iets te kunnen uitrichten, maar wij konden niet bij onszelf zeggen dat wij hem niet konden vinden.

R.H. Dana (1815-1882), schrijver en zeeman. Ingekort fragment uit Twee jaar voor de mast. Vertaling J. van der Hoeve, bewerking J.G. Baggerman jr. Hollandia, 1977.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden