dagboekC.L.M. Bijl de Vroe (1856-1938)

Dagboekfragment: krankzinnige Hollander schiet ambtenaar neer

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Indonesië (voorheen Nederlands-Indië): Gezicht op de weg naar Buitenzorg (Bogor) en de Poentjakpas (Puncak pas). De plaats Sindanglaja, tien kilometer ten oosten van Bandoeng. West-Java, 1880-1910.Beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Fotograaf onbekend

Bandoeng, 21 september 1914

Reeds lang tevoren was de reis naar Bandoeng voorbereid die heden zou aanvangen teneinde den troepenschouw bij Tjimahi bij te wonen.

Te midden der voorbereiding was onze kolonel Kan ongesteld geworden en sinds vrijdag thuis gebleven waar weldra typhus werd vastgesteld. Ten 3u hedenmiddag is hij overleden.

De reis naar Bandoeng is zonder ongevallen. In Soekaboemi aan het station een fanfarecorps, wat den Gouverneur-Generaal in schrik den uitroep ontlokt ‘Christenzielen, wat is dat?’. 

De Gouverneur-Generaal vertelt zeer onderhoudend van zijn gouverneurschap in West-Indië hoe daar met Koningins verjaardag de negervrouwen een rondedans om den gouverneur doen en hoe hij er een die hem vrijpostig bij den arm pakte een opstopper had gegeven die klonk.

Dan komt het gesprek op den aanslag die in 1913 is gepleegd op mijn collega Boumeester. Dat ­geschiedde door een Hollander die krankzinnig was en ten ­paleize Buitenzorg kwam vragen om door Zijne Edelheid in bijzonder gehoor te worden ontvangen.

Wegens zijn zenuwachtigen toestand haalde Boumeester een glas water en toen hij daarmede aankwam haalde de man een ­Browning-pistool te voorschijn en schoot hem neer om dadelijk nog een schot af te schieten en te vluchten.

C.L.M. Bijl de Vroe (1856-1938), adjudant van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Ingekort fragment uit Rondom de Buitenzorgse troon. Fibula-Van Dishoeck, 1980.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden