Dagboek Baron Willem Fredrik Röell

Dagboekfragment: Koninklijk standbeeld verandert in oorlogsgod

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Portret van Lodewijk XIV (1638-1715) op zijn paard, uit de collectie van het Musée de l'Histoire de France. Beeld Getty

Parijs, 15 juni 1807

Versailles viel ons bij de bezigtiging, na al wat wij er van gehoord hadden, merkelijk in de hand. Hetzelve heeft weliswaar veel geleden door het gebruik hetwelk men daarvan gedurende het heete der revolutie gemaakt heeft, hebbende onder anderen eene tijd lang tot hospitaal gedient maar het is evenwel nog in dien staat dat het jammer zijn zoude indien het niet wederom hersteld en tot een verblijf van den keizer geapproprieert wierd.

Omtrent de details van hetgeene aldaar in het paleis zelve te zien is kan het boekie, hetwelk ik mij daarvan heb eige gemaakt, de nodige inlichting geeven.

Ook is in dezelve nog overgebleeven een fraay beeld van Lodewijk XIV, om hetwelk tegens de volkswoede te bewaaren men indertijd de list heeft moeten gebruiken om het van alle verzierselen der koninklijke waardigheid te ontblooten en die, waarmee gewoonlijk de heidensche god Mars verbeeld word, in derzelver plaats te stellen, ten gevolge waarvan het beeld ook zedert dien tijd tot opschrift heeft Mars français.

Hoe gelukkig is het dat er nog lieden geweest zijn die kalmte van geest en moeds genoeg bezaten om nog eenige van de merkwaardigheden die Vrankrijk tot cieraad strekten aan de woede des volks en van hen, welke toen het land bestuurden, te onttrekken.

Baron Willem Fredrik Röell (1767-1835), dienaar van koning Lodewijk Napoleon van Holland. 

Ingekort fragment uit A.M. Elias: Een minister op dienstreis. De Bataafsche Leeuw, 2003.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.