dagboekMax Nord (1916-2008)

Dagboekfragment: Joods of niet Joods, dat is de kwestie

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Amsterdam, 30 oktober 1940

De nasporingen in Delft zijn verkeerd uitgevallen: zoowel mijn ­vader als diens ouders blijken in het bevolkingsregister met ‘Israëlitische godsdienst’ ingeschreven te staan, zeer tot ongenoegen van de familie en tot ontsteltenis van mijn vader, die beweert dat het niet mogelijk is.

Dus vanmorgen opnieuw een bezoek gebracht aan Delft, waar mijn onderzoekingen zich ditmaal tot de Joodsche kerk uitstrekten, die echter met een stevig gesloten hek ontoegankelijk was gemaakt.

Ik kreeg vervolgens het adres te pakken van een bestuurslid van de Joodsche kerk in Delft, de heer I. v.d. Yssel in de Choorstraat (voormalige Koestraat), die aanvankelijk een ‘populaire handelsjood’ scheen, edoch zich tijdens ons ­gesprek als een sympathieke, ­tamelijk ‘verlichte’ en behulpzame man ontpopte. Van hem wachten wij nu nader bericht af.

Ik was gisteren trouwens – merkwaardige sensatie – nauwelijks getroffen door het ­bericht van de Burgerlijke Stand van Delft. Ik kocht ’s ochtends goedkoop een jaargang van Groot Nederland (literair tijdschrift, red.) en was zoo in mijn sas, dat ik, toen ik ’s middags in het winterzonnetje fietste, wel iedereen had willen groeten met een zoo innemend mogelijk ‘goeden middag’.

De Pipa daarentegen was in zeer nerveuze stemming, onbeheerscht opvliegend.

Max Nord (1916-2008), dichter en journalist. Ingekort fragment uit ­Onder voorbehoud, bezorgd door ­Madelon de Keizer. Uitgeverij De ­Lairesse, 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden