DagboekfragmentIsraël laat de Sinaï beven

Dagboekfragment: Israël laat de Sinaï beven

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Israëlische tanks tijdens de zesdaagse oorlog in de Sinaï. Juni 4, 1967.  Beeld UIG via Getty Images
Israëlische tanks tijdens de zesdaagse oorlog in de Sinaï. Juni 4, 1967.Beeld UIG via Getty Images

Umm-Qatef, 5 juni 1967

‘Laat alles beven’, zei Arik Sharon. ‘Het zal beven’, antwoordde Yaakov. Hij gaf zijn artillerie-eenheid opdracht het vuur te openen. En de grond beefde inderdaad. Binnen twintig minuten vielen er zesduizend granaten op Umm-Qatef. Het was druk op het communicatiecentrum: ‘Batterij 2 aan commandant, twee voltreffers.’ ‘Goed zo, geef ze er nog een paar.’

De hemel was verlicht als op een kermis. Arik wreef zich in de handen. ‘Wat een spervuur, ik heb nog nooit van mijn leven zo’n spervuur gezien.’ De beide gevechtswagens waren zo dicht bij elkaar gezet dat de commandanten met elkaar konden praten zonder het communicatienet te hoeven gebruiken. Hun stemmen werden langzamerhand hees.

‘Het was een mooi gezicht’, vertelden de parachutisten die op weg waren naar de vijandelijke artilleriestellingen. Van 20.30 uur af landden zij met helikopters en verzamelden zich onder begeleiding van artillerievuur. De verplaatsing was moeilijk bij nacht en het duurde langer dan was voorzien om de weg te bereiken.

Kuti besloot de beschietingen met tien minuten te bekorten. Het effect van de artilleriegranaten was eerder psychologisch dan reëel, zo redeneerde hij, en hij wilde de vijand in de loopgraven liever niet de kans geven aan de beschieting te wennen. Hij dacht aan zijn eigen mannen, die gekromd stonden als sprinters, gespannen wachtend op het startschot.

Yaël Dayan (1939), Israëlische schrijver en politica. Ingekort fragment uit Israël vuurt. Vertaling W. Wielek-Berg, J. Faber. Wereldbibliotheek, 1967.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden