DagboekfragmentFrancis Kilvert (1840-1879)

Dagboekfragment: Ingoede vrouw, met het hoofd en de benen van een kikker

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Clyro, 22 juli 1871

Ik bracht een bezoek aan Pentwyn Forge en had er een lang gesprek met mevrouw Nott, de vrouw van de smid. Ze vertelde me dat haar naaste buur mevrouw Williams ‘een verdorven vrouw’ is die zich prostitueert voor haar gasten. Haar man zou net zo slecht zijn en de inkomsten zonder vragen in zijn zak steken.

Van mevrouw Nott hoorde ik dat Louie van Cloggau in Presteign verblijft met haar tante ­mevrouw Sylvester, de vrouwelijke kikvors. Dit bijzondere schepsel is half vrouw, half kikker. Haar hoofd en gezicht, haar ogen en mond zijn die van een kikker en ze heeft kikkerbenen en kikker­voeten.

Ze kan niet lopen, maar ze hopt. Ze draagt lange jurken die haar voeten verbergen, die uitlopen in een soort koeienhoeven. Ze gaat nooit naar buiten, alleen naar de kapel van de methodisten. Mevrouw Nott vertelde dat ze haar kikkervoeten heeft gezien en dat ze haar van en naar de kapel zag hoppen.

Het is een ingoed mens. Het verhaal over haar gaat als volgt: kort voor haar geboorte kwam een ­bedelares bij haar moeder aankloppen, vergezeld door twee of drie kinderen. Haar moeder werd boos en stuurde de vrouw weg. ‘Scheer je weg met je kikkers’, zei ze. Daarna werd het kind dat ze verwachtte als een halve kikker geboren, als straf en als gevolg van een over haar uitgesproken vloek.

Francis Kilvert (1840-1879), Anglicaanse dorpspredikant in Wales. Ingekort fragment uit Kilvert’s Diary 1870-1879. Jonathan Cape, 1938.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden