DagboekfragmentBjörn Groenevelt (1916-1986)

Dagboekfragment: in de stad is geen aardappel meer te vinden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zaltbommel, 7 augustus 1944

De oorlog loopt thans onmiskenbaar ten einde. En het is merkwaardig te zien op welke wijze de vijand tracht het moreel op peil te houden. Hij tracht valse illusies te wekken omtrent een ineenstorting der tegenpartij.

Terwijl de Amerikanen in grote massa’s naar Europa stromen, terwijl in Rusland het ene na het andere leger komt aanrollen, krijgen we te horen dat de oorlogsproductie in Amerika, Engeland en Rusland ernstig wordt belemmerd door het grote aantal mensen dat ten behoeve van de oorlogsproductie onttrokken wordt.

Alle Nederlandse boeren wordt aangeraden nog meer grasland te bebouwen. Want reeds nu is er in de grote steden geen aardappel te krijgen. Het volk dat aan het broodrantsoen voor zijn ontbijt nog niet eens voldoende had, at aardappels ’s morgens, aardappels ’s middags, aardappels ’s avonds. En nu is dit volksvoedsel niet eens meer op de bon te koop.

Het gevolg is een exodus uit de grote steden naar het platteland. Van vroeg tot laat ziet men mannen en vrouwen, kinderen en grijsaards naar de plattelands­stations sjouwen met zakken aardappels. De mannen zijn in werkpak, niet veel meer dan lompen.

Doch het zijn er niet veel. Het zijn de vrouwen en meisjes uit arbeidersgezinnen die uren op reis moeten om geen honger en gebrek te hoeven lijden. Ze dragen geen kousen en velen dragen niet eens schoenen.

Björn Groenevelt (1916-1986). Ingekort fragment uit Bommen boven Zaltbommel. Uitgave polderpers.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden